Új fejlesztés forradalmasíthatja az elektromos gitárt

Az újítás lényege, hogy egy forgólemez beiktatása kiváltja a pengetést, így felszabadul az egyik kéz.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 22:44
null
Bréma, 2015. október 12 Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és alkancellár látogatást tesz a brémai szövetségi Kulturális és Kreatív Gazdaság Kompetencia Központban 2015. október 12-én. A miniszter egy átalakított elektromos gitárral kísérli meg elindítani az autót a makett versenypályán. (MTI/EPA/Carmen Jaspersen) Fotó: MTI/EPA/CARMEN JASPERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigiektől radikálisan eltérő elektromos gitárt fejlesztettek az Egyesült Királyságban. Az újítás lényege, hogy egy forgólemez beiktatása kiváltja a pengetést, így felszabadul az egyik kéz. A Circle Guitar elnevezésű elektromos gitár belsejében található forgókerék percenként 250 fordulatra képes, ezáltal a zenész mágneses pengetőkkel különböző ritmikai mintákat vihet át a lemezbe.

A londoni The Church stúdióban tartott bemutatón Ed O'Brien, a világhírű Radiohead ritmusgitárosa elmondta: az új hangszer olyan, amilyenre mindig is vágyott.

„Mintha egy új nyelvet tanulnánk. Szeretnék sok időt tölteni ezzel a hangszerrel, hiszen rendkívüli” – fogalmazott.

Az önpengető Circle Guitart Anthony Dickens dizájner készítette el, a munkát új hangzások keresése inspirálta. A hangszer számítógéppel, dobgéppel vagy digitális felületekkel egyaránt szinkronizálható. Dickens azt mondta, ha a gitár finom, organikus hangzását a lehető legpontosabbá tesszük, az eddigiektől eltérő érzésünk lesz a zenéről.

A tervek szerint a Circle Guitarnak két változatát készítik el: az egy kimenettel rendelkezőket a klasszikus rockgitárosoknak, a másikat pedig, amelyen minden húr külön kimenet, elsősorban lemezproducerek számára.

„A Circle Guitar olyan fejlesztés, amely igazi kihívást jelent arra, hogyan is játsszunk egy hangszeren” – vélekedett az Oscar- és Grammy-díjas producer, Paul Epworth.

Dickens reményei szerint a Circle Guitar kereskedelmi gyártása jövőre indulhat meg.

Online rendezik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált

Online rendezik november 2. és 7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált, amelyen a fiatal művészek és formációk mellett a V4-országok nemzetközi hírű gitárművészeit is hallhatja a közönség.

Az idei fesztivál közeli értékeinkre koncentrál, azokra a művészekre, akiket előadói kvalitásai, életpályája, technikai tudása a legnagyobbak közé sorol, de akiket kevésbé ismernek itthon. Fellép Pavel Steidl Csehországból, Marcin Dylla Lengyelországból, Karol Samuelcik Szlovákiából, Magyarországot Csáki András képviseli a színpadon. A négy művész koncertjét szeptemberben rögzítették a Zeneakadémia nagytermében az őszi lezárások előtt – közölték a szervezők az MTI-vel.

A programban fiatal művészek és formációk is bemutatkoznak, a koncerteket az adott országban rögzítették közvetlenül a fesztivál előtti hetekben. Csehországból Hedvika és Dominika Svendova szólógitár–gitár/fuvola duójának koncertjét és Petra Polackova szólógitárestjét teszik elérhetővé a fesztivál látogatóinak, Lengyelországból Jagoda Swidzinska szólógitár estjét, valamint Andrzej Grygier szólógitárestjét tekinthetik meg az érdeklődők, míg Magyarországról Sidoo Zsombor szólógitárestjét és a Tritonus Gitártrió formációját hallgathatja meg a közönség.

A Közel egymáshoz mottóval nyíló Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után – pár órás ráhagyással – tekinthetők meg adott időben a koncertek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.