Fogyás lemondások nélkül, futással

A csupasport.hu kollégája kövér volt, aki nem utasította vissza a jó falatokat, de eljött a pillanat, amikor majdnem halálra ijedt.

Forrás: CSUPASPORT.HU2020. 12. 29. 14:25
null
„Senkinek sem hagytam beleszólást, mit és hogyan csinálok, magam akartam végigjárni az utat” Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagyok még harmincéves, de a mérlegre rá sem merek állni. Egészségügyi problémáról nemigen tudok, de valami mégsem jó, mégsem az igazi. Inkább előveszem a mérleget, de nem, úgysem mernék ránézni. Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok kavarogtak bennem 2019 decemberében – a csupasport.hu kollégájának beszámolója következik.

Nem mozogtam igazán, nem sportoltam, elvoltam a kis világomban; vőfélykedtem, írogattam, tanítgattam, konferálgattam, na meg ettem minden rendezvényen, amit a szemem s szám megkívánt.

Majd eljött 2020 januárja, annak is az első napja. Édesanyámnál – aki igencsak jól főz – nem kívántam az újévi ebédet, csak csipegettem, pedig volt kolbász és persze a kihagyhatatlan lencsefőzelék, de csak egy falat ment le a torkomon. Egyszer csak elkezdett szorítani a gyomorszájam, légszomjam lett – nagyon megijedtem. Sohasem voltam az az orvoshoz szaladgáló típus, de most megtettem a szükséges lépéseket, és doktor barátom a következőt mondta: „Pisti, ha nem hagysz fel ezzel az életvitellel, baj lesz!”

„Senkinek sem hagytam beleszólást, mit és hogyan csinálok, magam akartam végigjárni az utat”
Fotó: PEXELS

Felhagytam, s ezzel meghoztam életem egyik legjobb döntését. Tíz nap alatt felépültem a betegségből, majd jött az új, ez a bizonyos merőben más élet. Nem akartam ilyesmit, de következett a sokak által évről évre elsütött mondat: új év, új én!

Először az étrendemen változtattam, de nem szokványos módon és nem külső segítséggel.

Senkinek sem hagytam beleszólást, mit és hogyan csinálok, magam akartam végigjárni az utat.

Lehet, sokan megvetnek, de a magam példájából tudom, a fogyáshoz nem kell feltétlenül dietetikus, gasztroenterológus vagy influenszer! Akinek nincs egyéb egészségügyi problémája, annak csupán (csupán?!) kitartásra, akaraterőre, családra, barátokra és mértékletességre lesz szüksége!

Nézzük a példámat: reggel a három szelet kenyér helyett már csak egyet ettem. Ebédre feleannyi levest és főételt, vacsorára pedig szintén feleannyit, mint előtte. Nekem a vacsora 2019-ig este nyolc-kilenc óra körül zajlott, míg most büszkén mondhatom, hogy januártól 17 óra után semmit sem eszem. Fokozatosan, teljesen elhagytam a cukros üdítőket, sőt a kávét is.

Az első rádöbbenések egyike volt, hogy a cukor lassan megöl.

Kiszámoltam, egy hónapban mennyi édességet használok el a reggeli kávékba, az eredmény pedig ijesztő volt: hetvenöt dekagramm cukor fogyott el csak reggeli előtt, s csak a kávé miatt! Máshogy nem ízlett a „jó öreg fekete” – mára inkább felhagytam az édesítéssel, nem hiányzik.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Az a bizonyos zsírszövet – barát vagy ellenség?

A zsírhoz, a zsírszövethez általában rengeteg negatív érzelem társul. Pedig a zsírszövet csak a feladatait végzi, sőt bizonyos típusa a fogyásban is szerepet vállal.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.