„A maratoni olyan, mint egy hosszú utazás” – Interjú Csere Gáspár olimpikonnal

Karácsony előtt lett édesapa az olimpikon maratoni futó Csere Gáspár, aki mesélt szüleiről, a családjáról, a hosszútávfutásról, a vele járó küzdelemről, mély vallásosságáról és arról, hogy lehetett volna profi jazzdobos is – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 22. 10:15
null
Csere Gáspár számra édesapja szolgált mintaként, aki inspirálta a sportolásra Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan alakult ki, hogy inkább a hosszú távokhoz kezdett kötődni?

– Már kisgyerekkoromban eldőlt – kezdte Csere Gáspár a Nemzeti Sportnak adott interjújában. – Egyrészről megmagyarázhatatlan módon megtetszett a hosszútávfutás, másrészről van hozzá kézzelfogható történetem is. A családban volt előttem egy minta, édesapám ugyanis amatőr hosszútávfutó volt. A nyolcvanas években a teljesítménytúrákhoz és a hegymászáshoz szükség volt futásra is, a kilencvenes években pedig elkezdett utcai versenyeken indulni, a budapesti maratoni, félmaratoni viadalokon és a Vivicittán. Ilyenkor én is mentem neki szurkolni, ami nagy hatással volt rám –

apu szerettette meg velem, és eleinte motivációt jelentett, hogy utolérjem őt.

Csere Gáspár számra édesapja szolgált mintaként, aki inspirálta a sportolásra
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

– Később volt önök között egy kis versengés?

– Tinédzserkoromban még egy kicsit igen, aztán én komolyabban kezdtem futni. Hamar közel kerültem az atlétikához, és mivel jöttek a sikerek, úgymond benne ragadtam. Elsős általános iskolásként, hétévesen írattak be a Budafoki MTE atlétikai szakosztályába, és akkoriban még minden versenyszámot kipróbáltam, az inkább amolyan kölyökatlétika volt. Ezzel párhuzamosan már indultam utcai futásokon is, amelyek nagyon megtetszettek, és tízévesen átmentem jelenlegi klubomba, a BEAC-ba, mert oda járt az egyik nővérem, így tudtam, hogy van közép- és hosszútávfutó-szakága.

Tíz és tizennégy éves korom között hatszáztól háromezer méterig minden távon elindultam,

utcán pedig tíz kilométeres versenyeken is, és számos bajnoki címet szereztem, mellette kipróbáltam a mezei futást is. Már tizenkét évesen jelenlegi edzőm, Szabó Imre irányítása alá kerültem, akinek nagyon sokat köszönhetek, hogy a futás mellett maradtam, és ennyi sikert el tudtam érni.

Csere Gáspár elsõként ér célba a 33. Spar Budapest Maratonon
MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Valamilyen csapatsporthoz sosem került közel?

– Szóba sem jött, mert a családi légkör olyan volt, hogy az egyéni teljesítmény állt a középpontban, a kihívásokban én is igyekeztem helytállni. Úsztam, síeltem, és amikor találkoztam valamilyen új sporttal, az inkább egyéni volt.

A szüleim sosem erőltették, dönthettem volna akárhogy, de a csapatsport nem hiányzott soha, sosem csavarta el a fejemet.

Otthon sem néztük a tévén, pedig már akkor is aktív sportfogyasztók voltunk. Fociban követem a válogatott meccseit, és nézem a nagyobb világversenyeket, de napi szinten nem foglalkozom vele. Egyébként még a nemzetközi futást is csak az elmúlt években kezdtem el jobban követni.

Csere Gáspár a riói olimpia előtt
MTI Fotó: Kovács Attila

– A két fő távja közül a félmaratonit vagy a maratonit szereti jobban?

– A maratoni távon rengeteg tapasztalatot szerez az ember, a félmaratoni kiegyenlítettebb és átláthatóbb, ezért sokáig az utóbbit szerettem jobban. De ez idővel megfordult, mert a maratoniban van valami különleges, ami a félmaratoniban nincs meg. Most már kicsit a hosszabb táv felé billen a mérleg nyelve, annak ellenére, hogy azért ott voltak nagy megpróbáltatásaim és kudarcaim is. Egyrészt a kettő közül ez az olimpiai szám, nagyobb a presztízse, és nehezebb helytállni, másrészt úgy érzem, a tehetséget, amit kaptam, a maratoniban tudom jobban kihozni magamból.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.