A túlzott hidratálás is lehet káros

Nyáron a legfontosabb tanács, amelyet túrázáskor hallhatunk, hogy mindig legyen nálunk folyadék, és igyunk eleget. Pedig a kevés víz fogyasztásához hasonlóan a túlzott hidratálás, azaz a hyponatraemia is lehet veszélyes – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 06. 27. 18:50
null
Kellemetlen mellékhatásokkal járhat ennek, a túlhidratáltság, azaz a hyponatraemia is Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dehidratáltság, azaz a szervezet kiszáradása folyadékhiány esetén lép fel, tünete a szomjúság, a fejfájás, a koncentrációzavar és a bőrszárazság. Akkor beszélhetünk róla, ha nem iszunk elegendő vizet, vagy ha több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit beviszünk. Leggyakoribb tünetei a koncentrációzavar, fáradtság és fejfájás, de meleg időben fizikai terhelés hatására a hőguta rizikója is megnőhet.

Kellemetlen mellékhatásokkal járhat a túlhidratáltság, azaz a hyponatraemia is
Fotó: Pexels

Kevésbé ismert, ugyanakkor legalább annyira kellemetlen mellékhatásokkal járhat ennek ellenkezője, a túlhidratáltság, azaz a hyponatraemia. Előfordulása sokkal ritkább, leginkább azokat érinti, akik hosszabb, akár ultratávokat tesznek meg futva, de a túrázóknak is érdemes figyelniük.

Hyponatraemia esetén a vér felhígul, a nátrium kiválasztásának a szabályozása károsodik.

Extrém esetben az ember kómába eshet vagy bele is halhat. Az enyhébb tünetek hasonlóan a dehidratációhoz: fáradtság, fejfájás, hányinger, ami az embereket arra készteti, hogy még többet igyanak, amivel csak rontanak saját helyzetükön.

A túlhidratáltság megelőzése érdekében a legjobb, amit tehetünk, hogy jegyezzük, mennyi folyadékot fogyasztunk. Ökölszabályként jó lehet, ha 15-20 percenként néhány kortyot iszunk, de próbáljunk nem többet fogyasztani annál, amennyit izzadunk. Fontos az is, hogy figyeljünk a só mennyiségére, sima víz helyett igyunk sportitalt, hogy pótoljuk az elektrolitokat vagy a sima vízhez adjunk sótablettát.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.