Elemér 2024. február 28.
logo

Mit rontunk el? Íme nyolc ok, ami miatt hizlalhat a diéta

Forrás: Diéta és Fitnesz
2021.10.20. 15:32
Mit rontunk el? Íme nyolc ok, ami miatt hizlalhat a diéta

Akármilyen keményen diétázik, nem akarnak eltűnni a zsírpárnák? Sosem jönne rá, hol rontja el!

A diétaésfitnesz.hu összeszedte a sikertelen diéta lehetséges okozóit.

AZ AGYUNK AZT HISZI, ÉHEZÜNK

Az agy nem mindig ért egyet abban, hogy a diétázás jó ötlet: ehelyett inkább éhező üzemmódba kapcsol. Ennek csak az egyik következménye az, hogy a testünk minden egyes kalóriát tiszta erőből hasznosít. A másik, hasonlóan kellemetlen következmény az, hogy folyamatosan az evéssel foglalkozunk: egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy szelet pizzáról álmodozunk, majd valóra is váltjuk azt.

 

DIÉTÁZNI STRESSZES DOLOG

A recepteket bújni, azon gondolkodni, hogy mit ehetünk és mit nem, stresszt okoz. A stressz pedig hízáshoz vezet. Egy tanulmányban megfigyelték, hogy a kontrolláltan étkezők, vagyis azok, akik nagyon tudatosan odafigyelnek a táplálkozásukra, kevésbé sikeresek a fogyókúrában, mint az intuitívak, akik a testük jelzéseire hallgatva választanak az étlapról.

A HANGOK A FEJEDBEN

Már megint az agy: a zsírsejtekben termelődő leptin hormon eljut az agyba, és jelzi, mennyi energiánk van még: ha normális mennyiségű, akkor kevésbé kívánjuk az ételeket, de ha kevés, akkor már egy ételfotó is beindítja a nyálelválasztást.

A DIÉTÁK HOSSZÚ TÁVON NEM MŰKÖDNEK

A diétázás hosszú távú hatását vizsgáló tanulmányok szerint évek múltán a diétázók nagyobb eséllyel híznak el, mint azok, akik nem követnek semmilyen diétát. Hogy miért? Mert amikor egy-egy fogyókúra után a kilók elkezdenek visszalopakodni, a zsír sokkal gyorsabban gyarapszik, mint az izom.

AZ ANYAGCSERE KÖZBELÉP

A test előszeretettel áll be egy ideális súlyra – ha ebből kibillenünk, mindent meg fog tenni, hogy visszatereljen az általa ideálisnak vélt tartományba. Lelassul az anyagcsere, kevesebb energiát használunk fel, így többet kell edzenünk a zsírégetéshez. Ráadásul az anyagcsere lelassulása akár hosszú évekig is eltarthat.

ELFOGY AZ AKARATERŐ

Az elején még mindent megteszünk, de egy idő után kifogyunk az akaraterőből, és már nyúlunk is a süti után. Sokan azt hiszik, hogy a diétázás az akaraterő és a kísértés csatája, de ennél sokkal többről van szó. A testünk rosszul tolerálja, ha kevesebbet eszünk, mint amennyire szüksége van.

A KALÓRIASZÁMLÁLÁS SEMMIT NEM ÉR

A kalóriaszámlálás elve mára elavult: ráadásul az élelmiszerek csomagolásán levő adatok csak hozzávetőlegesek, így hosszú távon nem megyünk velük sokra. Sokkal jobb ötlet, ha kalóriaszegény étrend helyett inkább elkerüljük a cukrot, és igyekszünk minél természetesebb állapotú ételeket fogyasztani.

A SÚLY CIKLIKUSAN VÁLTOZIK

A legtöbben ingázunk a nagyobb testsúly és az álomsúly között, csak keveseknek sikerül hosszú távon megtartani az elért eredményeket. Pedig érdemesebb volna inkább erre figyelni, és diéták helyett hosszú távú életmódváltásba fogni.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.