A SALÁTÁTÓL A LISZTIG
Bár leginkább rágcsálnivalóként, sós és pörkölt változatban, vagy süteménybe sütve ismerjük őket, jobb, ha az olajos magvakat nyersen esszük. Megbolondíthatjuk vele a salátát, a müzlit, apróra törve levesek vagy tésztaételek tetejére szórhatjuk. Zsemlemorzsa helyett vagy azzal összekeverve húsok, zöldségek panírozásához is kitűnőek, és a búzalisztet is helyettesíthetjük velük, ha elég finomra őröljük. Vízzel összeturmixolva remek növényi tejet, pürésre krémesítve pedig vajat készíthetünk belőlük. Ez utóbbiakat joghurthoz vagy pirítóshoz is fogyaszthatjuk, olívaolajjal és ecettel összekeverve pedig salátaöntetként használhatjuk.
Fontos az időzítés és a mennyiség!
Ahelyett, hogy rögtön pucolás után bekapnánk, nem árt az olajos magvakat fogyasztás előtt 5-12 órára beáztatni. Így a gyomor könnyebben meg tudja őket emészteni. Magas kalóriatartalmuk miatt azonban naponta 5-10 szemnél soha ne együnk többet!
PEKÁNDIÓ – INDIÁN TESTVÉR
Ez a különlegesség nagyon hasonlít a mi diónkra, csak nyúlánkabb, édesebb. Rengeteg fontos vitamin és ásványi anyag lakik benne. Csökkenti a koleszterint és az epekő kialakulásának veszélyét, magas folsavtartalma miatt pedig kismamáknak ajánlják különösen.
PARADIÓ – BRAZÍLIA KINCSE
Itthon elég nehezen és drágán lehet hozzájutni, mert csak vadon terem meg, ennek ellenére érdemes megkóstolni. Édeskés íze leginkább a manduláéra hasonlít. Bár a 70 százalékát zsírok teszik ki, kis mértékben mindenképp jótékony. Szeléntartalma például akkora, hogy egy-két szem egy felnőtt egész napi szelénszükségletét fedezi. Fokozza a szellemi teljesítményt, és segít a mellrák megelőzésében is.
MUSTÁRMAG – ŐSI ERŐ
Ázsiában több ezer éve használják, mint gyógynövényt. A benne lévő szelénnek és magnéziumnak köszönhetően csökkenti a rák kockázatát és a gyulladásos betegségek tüneteit. Mindenképpen érdemes belecsempészni az étrendbe, ha migrének gyötrik, de segít a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében is.
CHIA MAG – AZTÉK CSODA
Az aztékzsályaként is ismert növény a natúrkonyha legfrissebb újdonsága. Az icipici magnak nem kevesebb, mint 34 százaléka tiszta omega-3 zsírsav. Szívbetegeknek, cukorbetegeknek, és depresszióban szenvedőknek is ajánlják. Ráadásul a fogyásban is segít. Íze egy kicsit a mogyoróhoz hasonlít.
KENDERMAG – A GABONÁK KIRÁLYNŐJE
A búzacsírához hasonlóan magas rosttartalma biztosítja az emésztőrendszer hibátlan működését. Tökéletesen kiegyensúlyozott benne az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya, ez teszi az egészséges haj és bőr titkos forrásává. Frissíti a szellemet és segíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.