Miből áll a peszketáriánus étrend?

Az utóbbi években elterjedtek azok a diéták, amelyek igyekeznek csökkenteni a húsfogyasztás mértékét. A peszketáriánus étrend a növényi alapú táplálkozást hallal egészíti ki – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 08. 9:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A peszketáriánusok étrendje nagy részben vegetáriánus, azaz növényi alapú életmódot követ, azonban halat és tengergyümölcseit is fogyasztanak, más húsokat azonban nem. Személyes preferenciájuk szerint ehetnek tojást és tejtermékeket is, ám ahogy minden diéta, egyik peszketáriánus étrend is eltér a másiktól ízlés szerint. A főleg növényi étrendet kiegészítő hal tápláló és kiváló fehérjeforrás, mely jótékony hatással van az egészségre. Olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az ómega-3 zsírsavak és a D-vitamin.

Mit ehet egy peszketáriánus?

  • zöldséget
  • gyümölcsöt
  • gabonát, gabonából készült terméket
  • hüvelyeseket, mint a bab, lencse, borsó, csicseriborsó
  • dióféléket és magvakat
  • halat és tenger gyümölcseit, például rákot, kagylót, lazacot, tonhalat, tőkehalat
  • tofut, hummuszt
  • tojást
  • tejterméket, mint tej, sajt, túró, joghurt

A peszketáriánus diéta előnyei

A növényi alapú étrendeknek számos bizonyított egészségi előnye van, mint az elhízás, szív- és cukorbetegségek kockázatának csökkentése. A PubMed egyik nagyszabású kutatása szerint a peszketáriánus diétát követő személyeknél 22 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség általi elhalálozás esélye, mint a rendszeres húsfogyasztóknál. Sokan aggódnak amiatt, hogy ha kizárják az étrendükből az állati termékeket, szervezetük nem fog elegendő mennyiséget kapni bizonyos tápanyagokból.

A B12-vitamin, cink és kalcium elégséges fogyasztását például nehezebb biztosítani a vegetáriánus diétában, melyre jó megoldás lehet a halak, rákfélék és kagylók hozzáadása.

A peszketáriánus diéta jó opció azok számára is, akik csökkenteni próbálják a húsfogyasztásukat környezetvédelmi okokból, ugyanis a hal és tenger gyümölcsei előállításának alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, mint bármelyik más hús vagy sajt feldolgozásának. Egy kutatási eredmény rávilágított arra, hogy a halevők étrendje átlagosan 46 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó gázkibocsátást okoz, mint azoké, akik naponta legalább egy adag húst elfogyasztanak.

Mit nem ehet egy peszketáriánus?

  • csirkehúst
  • marhahúst
  • sertéshúst
  • pulykahúst
  • bárányhúst
  • vad húsokat

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.