Melyek a legjobb koleszterincsökkentő élelmiszerek?

A tartósan magas koleszterinszint többek között azért veszélyes, mert az érelmeszesedés kialakulásának első számú kockázati tényezője. A koleszterinszint általában sikeresen csökkenthető étrendi és életmódbeli változtatásokkal (orvossal történő egyeztetés alapján): a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése jótékonyan hat a koleszterinszintre – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 19. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános tanácsok mellett amerikai dietetikusok összegyűjtötték és közreadták a kutatásokon alapuló, koleszterinszintet leginkább csökkentő élelmiszerek listáját.

Teljes kiőrlésű gabonafélék és zab

Egy öt évig tartó, az érelmeszesedést is vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket leggyakrabban fogyasztóknál a leglassabb az erek falvastagságnak növekedése.

Áfonya

Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok (pl. antocianinok) a "rossz" (LDL-) koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik.

Olajos magvak

Naponta egy kis marék olajos mag elfogyasztása csökkentheti az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a jó (HDL) koleszterin szintjét.

Csokoládé

Örömhír a csokirajongóknak, hogy az étcsokoládé többek között a koleszterinszintet is javíthatja. Célszerű a mesterséges édesítőktől és tejtermékektől mentes, minél magasabb kakaótartalmú fajtákat választani.

Olívabogyó, olívaolaj és avokádó

A bennük lévő telítetlen zsírsavak védhetnek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkenthetik a rossz és növelhetik a jó koleszterin szintjét.

Lenmag és lenmagolaj

A szakemberek szerint a lenmag és a belőle készült olaj védi a szívet és javíthatja a koleszterinszintet. Tegyen egy evőkanál őrölt lenmagot kedvenc süteményébe vagy joghurtjába!

Szójatermékek

A jó minőségű szójatermékek (pl. tofu vagy edamame bab) önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a húst helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak.

Leveles zöldségek

A zöld színű leveles zöldségek, (pl. spenót vagy fodros kel) rendkívül rostdúsak, emellett igen sok bennük a koleszterinszintet csökkentő lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.