Melyek a legjobb koleszterincsökkentő élelmiszerek?

A tartósan magas koleszterinszint többek között azért veszélyes, mert az érelmeszesedés kialakulásának első számú kockázati tényezője. A koleszterinszint általában sikeresen csökkenthető étrendi és életmódbeli változtatásokkal (orvossal történő egyeztetés alapján): a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése jótékonyan hat a koleszterinszintre – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 19. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános tanácsok mellett amerikai dietetikusok összegyűjtötték és közreadták a kutatásokon alapuló, koleszterinszintet leginkább csökkentő élelmiszerek listáját.

Teljes kiőrlésű gabonafélék és zab

Egy öt évig tartó, az érelmeszesedést is vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket leggyakrabban fogyasztóknál a leglassabb az erek falvastagságnak növekedése.

Áfonya

Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok (pl. antocianinok) a "rossz" (LDL-) koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik.

Olajos magvak

Naponta egy kis marék olajos mag elfogyasztása csökkentheti az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a jó (HDL) koleszterin szintjét.

Csokoládé

Örömhír a csokirajongóknak, hogy az étcsokoládé többek között a koleszterinszintet is javíthatja. Célszerű a mesterséges édesítőktől és tejtermékektől mentes, minél magasabb kakaótartalmú fajtákat választani.

Olívabogyó, olívaolaj és avokádó

A bennük lévő telítetlen zsírsavak védhetnek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkenthetik a rossz és növelhetik a jó koleszterin szintjét.

Lenmag és lenmagolaj

A szakemberek szerint a lenmag és a belőle készült olaj védi a szívet és javíthatja a koleszterinszintet. Tegyen egy evőkanál őrölt lenmagot kedvenc süteményébe vagy joghurtjába!

Szójatermékek

A jó minőségű szójatermékek (pl. tofu vagy edamame bab) önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a húst helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak.

Leveles zöldségek

A zöld színű leveles zöldségek, (pl. spenót vagy fodros kel) rendkívül rostdúsak, emellett igen sok bennük a koleszterinszintet csökkentő lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.