A savanyú káposzta tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. A benne lévő mikroorganizmusok elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. Ezért szabályozza a bélműködést, egészségessé teszi a bélflórát, ezzel is erősítve az immunrendszert. C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen is gazdag vitaminforrás – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.
Magas rostanyag-tartalma miatt kellemesen eltelít, fogyókúrában is kitűnően használható. Savanyú káposztát akár minden nap tehetünk az asztalra kiegészítő fogásként is egy kis olívaolajjal leöntve. A C-vitamin mellett mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen. Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert.
KÁPOSZTÁS EBÉD ÖTLETEK
1. Halas káposzta
Harminc dkg savanyú káposztát pároljunk meg 15 dkg általunk kedvelt tengeri hallal. Fogyaszthatunk hozzá barna rizst, esetleg zöld köretet.
2. Csirkés káposzta
10 dkg csirkemellet nagyon kevés olajon süssünk meg, adjunk hozzá vékony csíkokra vágott répát és piros kaliforniai paprikát. Végül keverjük össze 30 dkg párolt savanyú káposztával.
3. Savanyú káposztaleves
Kockázzunk fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Pároljuk meg 1 evőkanál olajon, hintsük meg pirospaprikával, majd adjunk hozzá 30 dkg kicsavart savanyú káposztát. Öntsük fel 5 dl zöldség erőlevessel, főzzük puhára. Paprika- vagy paradicsompürével, egy teáskanál tejföllel ízesíthetjük.
4. Hamis székelykáposzta
Egy kis fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát pici olajon megpárolunk, hozzáadunk egy kis sűrített paradicsomot, paprikát és paradicsomot feldarabolva, pirospaprikát. 15 dkg kockára vágott csirkemellel együtt megpároljuk. 15 perc múlva beletesszük a kiáztatott savanyú káposztát, és együtt készre főzzük. Végül leöntjük a kefirrel vagy joghurttal.
5. Savanyú káposzta burgonyával
Az apróra vágott fél kiló savanyú káposztát az olajban átfuttatott, apróra vágott vöröshagymára tesszük, babérral, borssal, köménnyel fűszerezve megpároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzákeverjük a héjában főtt, szeletekre vágott burgonyát (25 dkg) és 1 deci paradicsomlevet. Pár percig együtt főzzük. Tálalás előtt tejföllel locsoljuk meg. Reszelt sajttal megszórva tálalhatjuk.