Nagyszabású kiállításokkal nyílik meg márciusban a Néprajzi Múzeum + videó

2022 márciusában a Néprajzi Múzeum új otthona, a Liget Budapest projekt keretében készülő múzeum építése a befejezéséhez közelít.

Forrás: MTI2021. 12. 03. 9:01
Budapest, 2021. oktber 27. Az pl Nprajzi Mzeum a Vrosliget szln, a Dzsa Gyrgy t mentn. Az orszg pratlan etnogrfiai gyjtemnye vgleges otthont kap rgi-j helyn miutn 1896-ban a vrosligeti Millenniumi Killtson mutatkozott be elszr a nagykznsgnek. A mzeum 1872 ta gyjti, vja s kzvetti a magyar, az eurpai s az Eurpn kvli kzssgek hagyomnyos s modern kulturlis emlkeit, trgyakat, kpeket, hangok formjban. Ezt megelzen a Kossuth tri egykori Kria pletben volt lland killtsa, amely 2017-tl fogva zrva tart. A Liget Budapest Projekt keretben a gyjtemnyi s ltogati ignyek szerint kialaktott 34 ezer ngyzetmteres pletben kap vgleges otthont. Az egyszer, mgis emblematikus, ves formj pletet a nemzetkzi tervplyzaton kivlasztott, magyar NAPUR Architect ptsziroda, kzel 250 tervez bevonsval alkotta meg, Ferencz Marcel vezettervez irnytsa mellett. Az plet 60 szzalka trszint alatt helyezkedik majd el, tetejn pedig zldfellet tallhat, mely kzssgi trknt szolglja a ltogatkat. A 2018-as ptszeti versenyen, az International Property Awardson mr elnyerte a Vilg legjobb kzintzmnye djat. MTVA/Bizomnyosi: Balaton Jzsef *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen 10 éve indult el a Liget Budapest projekt, melynek új épületei közül a Néprajzi Múzeum építését kezdték meg elsőként. Mivel a házon jelenleg az utolsó munkálatokat végzik, már látható, hogy világszínvonalú új otthont kap alapításának 150. évfordulójára a Néprajzi Múzeum – mondta el az épület szerdai sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László felidézte, hogy korábban sok vita övezte a projektet. Mára azonban világosan látszik, hogy az aggodalmak alaptalanok voltak, hiszen nem építettek zöldfelületen épületeket: a Néprajzi Múzeum is az egykori Felvonulási tér betonnal és kockakővel burkolt területén készült el, a tetőkert és a környező parkosítás révén jelentős zöldfelületi növekménnyel – jegyezte meg.

Az ország egyik legjelentősebb közgyűjteményeként a Néprajzi Múzeum 150 év után először kap olyan otthont, amely kimondottan a saját igényei szerint készült

– hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Ferencz Marcel, a ház terveit jegyző Napur Architect vezetője hozzátette: mind a tervezés, mind a kivitelezés során szorosan együttműködtek a múzeum szakembereivel.

Jelenleg több mint ezer munkás, mérnök és egyéb szakember dolgozik az épületen, amely a Városligeti fasor végén új kaput nyit majd a Ligetre közölte.

A tervező elmondása szerint a ház három fő elemből áll össze: a parkhoz csatlakozik a két lejtős tetőn kialakított, szabadon bejárható kert, és ugyancsak szabad lesz a belépés a Kerámiateret is magukba foglaló közönségforgalmi terekbe.

Ezeket egészítik ki a múzeumi funkciók: a kiállító- és rendezvényterek, az Ifjúsági múzeum, a vetítő, a múzeumpedagógiai foglalkoztatók, a könyvtár, az archívum és az irodák.

Mindkét oldalon elkészült a ház üveghomlokzata is, valamint az azt árnyékoló, csaknem félmillió pixelből álló fémrács háló is, amely 20-20 magyar és nemzetközi néprajzi motívum újrafogalmazását jeleníti meg – közölte Ferencz Marcel.

Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy már a megnyitásra számos látnivalóval készülnek:

belépő nélkül is látogatható lesz a grandiózus, 3500 műtárgyat felvonultató Kerámiatér, míg a Megérkeztünk című időszaki tárlat a gyűjtemény keresztmetszetét adja több mint 1000 négyzetméteren.

Márciusban megnyit az állandó kiállítás leglátványosabb egysége, a más műtárgyak mellett egy 7 méteres bödönhajót és a legrégibb székelykaput is bemutató ZOOM tér, valamint a Méta elnevezésű múzeumi élménytér is.

A nyitást követő hónapokban aztán a látnivalók további tartalmi elemekkel is bővülnek majd, de már 2022 márciusában kétszer akkora térben várják kiállításokkal a közönséget, mint a Néprajzi Múzeum előző otthonában

– emelte ki Kemecsi Lajos.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója közölte: a nyitásra elkészül az épület tetőkertje, a múzeum Dózsa György úti oldalán futó promenád, valamint befejeződnek a Liget környező területeinek parkrendezési munkálatai is, amelyekkel újabb 10 ezer négyzetméternyi zöldfelület újul meg a parkban.

Borítókép: Az épülő Néprajzi Múzeum a Városliget szélén, a Dózsa György út mentén (Fotó: MTVA/Balaton József)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.