Felejtse el a jojót! Ezzel a módszerrel fogyhat le végleg

A fogyókúrák többsége hamis illúziókat kelt, hiszen a diéta befejezése után pár hónappal jön a meglepetés: ismét többet mutat a mérleg, mint mielőtt elkezdtük a diétát. Mit tehetünk azért, hogy az eredmény tartós legyen?

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 08. 14:36
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos rengeteg fogyókúra csalódással ér véget. Hiszen a diétára úgy tekintünk, mint valami átmeneti önsanyargatásra, ami hetekig, esetleg hónapokig tart, majd az elért eredmény után visszatérhetünk korábbi életvitelünkhöz, vagyis ahhoz az étkezéshez, amitől előtte meghíztunk. S milyen igaz! A diéta során sokszor szigorú étrendi megszorításokat alkalmazunk, rossz esetben ráadásul egyoldalúan is étkezünk, esetleg átmenetileg – akár igen megerőltető – sportolni is elkezdünk. Végül ismét visszatérünk az ismert házi koszthoz, és a kényszerből vállalt, sok esetben semmilyen örömet sem okozó sportot is megkönnyebbülve abbahagyjuk – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

MIÉRT JÖN A JOJÓ?

Sok diéta olyan egyoldalú, hogy elsavasíthatja a szervezetet és felborul az anyagcsere. Aztán jön a meglepetés: rövid idő alatt eredeti súlyunknál is több kilót mutat a mérleg. Ezt hívják jojóhatásnak. Ennek oka, hogy a szigorú diéta miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az alapanyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elegendő lesz. A diéta abbahagyása után a továbbra is lassú anyagcsere mellett a zsír raktározása még hatékonyabb lesz. Ráadásul kalóriaszegény étrend mellett szervezetünk nemcsak a zsírt, hanem az izmokat is lebontja, de a diéta abbahagyását követően csak a zsírt építi vissza. Ez mindenképp a rendszeres és tartós testmozgás mellett szól. Ráadásul a jojóeffektus veszélyes is lehet, mert megváltoztathatja a pajzsmirigy működését és a hormonális szintet.

 

FOGYÓKÚRA HELYETT ÉLETMÓDVÁLTÁS

  • A tartós fogyás egyetlen igazán hatásos módszere tehát az életmódváltás. A siker titka, ha az egész család változtat nemcsak étkezési szokásain, de életvitelén is.
  • Szervezetünk működésének, energiaigényének napszaki ritmusa van. A legtöbb energiára a nap kezdéséhez van szükség, éjszakára a jelentős kalóriabevitel ártalmas. Megnehezíti az éjszakai alvást, és legnagyobb része zsír formájában elraktározódik.
  • Reggelire részesítsük előnyben a müzlis reggelit, szárított gyümölcsökkel, ami az egyik legegészségesebb reggeli eledel, magas rost és alacsony zsír tartalma miatt. Az olajos magvak számos ásványi anyagot, rostot, vitamint tartalmaznak, védik szívünk egészségét, kis mennyiségben segítik az ideális testsúly megtartását is.
  • A helyes táplálkozás ugyanakkor nem jelenti egyetlen élelmiszer, ételféleség tilalmát sem, de mennyiségi korlátozást feltétlenül jelent.
  • Ha fogyni szeretnénk, akkor különösen fontos, hogy a felhasznált energia több legyen, mint a bevitt kalória. Mindezt egy dietetikus segítségével könnyen meghatározhatjuk.
  • A napi utolsó étkezését érdemes lefekvés előtt 3 órával megejteni. Így alvásunkat sem zavarja a telt gyomor, és kisebb a zsírlerakódás esélye is.

 

Miből mennyit?

  • Gabonafélék 35%: étkezésünk alapját a jó minőségű gabonaféléknek kell kitennie, mégpedig a teljes, héjat is tartalmazó magvaknak, illetve a teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó pékáruknak, tésztaféléknek. Mindez azért fontos, mert rengeteg rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
  • Zöldségek 18%, gyümölcsök 13%: a piramis következő sávján osztoznak a zöldségek és a gyümölcsök. Igyekezni kell lehetőleg minél több frisset fogyasztani ezekből az ételekből, hogy ily módon megfelelő mennyiségű enzimhez és vitaminhoz juthassunk.
  • Húsok, tojás, hüvelyesek, olajos magvak 12%; tej és tejtermékek 12%: a következő piramiskockán osztoznak a húsok – ami legjobb, ha hal vagy szárnyas –, valamint a tojás, a hüvelyesek és az olajos magvak. Mellettük ugyanilyen arányban fogyaszthatunk tejet és tejtermékeket. Érdemesebb inkább a savanyított tejtermékeket (joghurt, kefir) előnyben részesíteni, és a zsírosabbakat kerülni. Próbáljuk ki bátran a juh- és kecsketej termékeket is.
  • Zsiradékok, édességek 10%: a piramis csúcsán helyezkednek el a zsiradékok és az édességek. Zsiradékként csak hidegen sajtolt növényi olajakat használjunk, és mi se hevítsük őket túl, vagyis lehetőleg kerüljük a rántott ételeket és a bő olajban sütést. Az édességekből valóban csak kis mennyiséget szabad fogyasztani, az is lehetőleg mézet vagy fruktózt tartalmazzon, és csak kisebb arányban glukózt. A fehér cukrot teljesen kerüljük el, mert nagyon savasítja a szervezetet, pusztítja a normál bélflórát, viszont táplálja a gombákat.

 

FONTOS A SPORT

Az életmódváltás egyik legfontosabb része a rendszeres testmozgás beiktatása, napi fél-egy óra, de legalább heti háromszor egy óra feltétlenül szükséges egészségünk megőrzése céljából. Nem kell nagyon megerőltető sportot választani, a lényeg, hogy élvezzük a mozgást. Ha van kedvünk és módunk, próbáljunk ki minél több mozgásformát, váltogassuk azokat. A legegyszerűbb (és ingyen van) a rendszeres, tempós séta, esetleg futás, túrázás. Az úszás, kerékpározás ízületkímélő, könnyen elsajátítható, sok örömet okozó sport. A legfontosabb azonban, hogy örömmel, ne kényszerből sportoljunk, így könnyen mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válik a mozgás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.