Így dönt az emberi agy a szerelemről

Életünk valamennyi folyamatában szerepet játszik az agyunk. Miért pont az érzelmeink jelentenének kivételt ez alól?

Forrás: Ripost.hu2022. 02. 03. 17:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak szerint a szerelem csakis a szívben dől el – olvasható a Ripost cikkében.

A kutatások szerint nagyon is sok szerepe van az agynak abban, hogy kit szeretünk, hiszen az agy az érzelmek szabályozásáért is felelős. De vajon hogyan szabályozza a szerelmet az agyunk?

Az agy rejti a szeretet és a gyűlölet közötti vékony határt

Brit kutatók szerint az agy nagyon hasonló folyamatokkal modellezi a szerelmet és a gyűlöletet. A gyűlöletet sokszor érezzük gonosz dolognak, amelyet jobb lenne megfékezni. 

Nos, ebben sok igazság van, ám az agykutatók és a biológusok szerint az agyban a szerelem és a gyűlölet egymáshoz nagyon is hasonló, szenvedélyes érzelmek, amelyek gyakran meggondolatlan cselekedetekre ösztönzik azt, aki érzi őket. 

A romantikus érzelmek és a gyűlölet esetében is a nagyagy belsejében található putamen (az agy egyik mozgásirányító központja), és az insula, az agykéreg szigetszerű területe aktiválódik. 

Ezt állapította meg Semir Zeki és John Romaya, a londoni University College két idegkutatója az agy képalkotó vizsgálatokkal történő tanulmányozása során. Ezek a területek általában az agresszióért és a stresszért felelősek.

A szakítás fizikai fájdalmat okoz

Az agy az oka annak is, hogy az érzelmi gyötrelmek képesek fizikai fájdalmat okozni. Ugyanazok az agyterületek aktiválódnak ugyanis akkor, amikor fizikai fájdalmat érzünk, és akkor, amikor érzelmit.

Az agy fájdalomcsillapításra is használja a szerelmet

Ahogy a szeretetlenség fizikai fájdalmat is kiválthat, úgy a szenvedélyes szerelem enyhítheti az egyébként létező fizikai fájdalmakat. Az amerikai Stanford University School of Medicine kutatói szerint a szerelem intenzív érzése egyes illegális drogokhoz hasonlóan képes enyhíteni a fájdalom érzését.

Dr. Sean Mackey professzor, a kutatás vezetője szerint, amikor szenvedélyesen szerelmesek vagyunk, olyan hangulati és biokémiai változások következnek be az agyunkban és a szervezetünk más részein, amelyek nagy hatással vannak a fájdalomérzékelésünkre.

Egyelőre nem sikerült teljesen megfejteni ezeket a fiziológiai folyamatokat, de valószínűleg az agy jutalmazó funkciójával és a dopamin nevű ingerület-átvivő anyaggal vannak kapcsolatban, amely többek között a hangulatért, a jutalmazás érzéséért és a motivációért is felelős.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.