Reggeli után kávézik? Íme, négy ok, amiért ez nem jó ötlet

Nagyon jól tud esni egy csésze kávé evés után, ám ha rendszeresen így fogyasztja, akkor nemcsak az egészségére, de a megjelenésére is rossz hatással lehet.

Forrás: Ripost.hu2022. 02. 02. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan el se tudják képzelni, hogy egy jó erős fekete nélkül indítsák a napot, ám nem mindegy, hogy mikor isszuk, hiszen a kávé evés után többet árthat, mint használ, állítják a szakértők – olvasható a Ripost cikkében.

Nem csupán reggel, sokszor ebéd után is jólesik egy csésze meleg, illatos és édes kávé. Közvetlenül étkezés után azonban kellemetlen mellékhatásokat okozhat a kedvenc frissítő italunk.

1. Könnyebben kiszáradhat a bőr

Önmagában is van némi dehidratáló hatása, de a kávé evés után különösen szárítja a bőrt. Ennek az az oka, hogy az étkezés után fogyasztott fekete miatt a szervezete nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból, így többek között a vasat sem: mindössze húsz százalékát veszi fel annak a mennyiségnek, amennyit kávé nélkül. Ha kevés a vas, az hamar meglátszik a bőrön szárazság formájában, az arcbőr sápadt lesz, és hangsúlyosabbá válnak a ráncok.

2. Árthat a fogaknak

A tápanyagfelszívódás gátlása miatt kevesebb kalciumot vesz fel a szervezete. Ennek pótlása pedig létfontosságú a fogak egészségéhez. Ha mindig étkezés után kávézik, és egyéb módon nem pótolja a kalciumot – például a megfelelő étrenddel –, akkor a szervezete a csontokból és a fogakból pótolja a hiányzó mennyiséget. A fogak kevésbé lesznek erősek, és begyulladhat az íny is.

3. Megnőhet a rossz koleszterinszint

A túl sok kávéfogyasztás hosszú távon megnöveli a koleszterinszintet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha rendszeresen kávézik, ne közvetlenül étkezés után tegye.

Hiszen a reggelire fogyasztott vajas kenyér után a kávé egy újabb koleszterinbomba, a kettő együtt pedig erősen megemeli a szintet.

4. Roncsolhatja a hajat

Mivel a kávé miatt nem szívódnak fel az ételből az ásványi anyagok a szervezetben, ennek a haj is kárát látja: vashiány esetén nem csupán nem nő, de idővel hullhat is a haj. Érdemes tehát a kávét az étkezések közötti időszakra időzíteni, ám arra ügyeljen, hogy ne éhgyomorra igya meg, hiszen azzal a gyomrának árthat vele.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.