1. Könnyebben kiszáradhat a bőr
Önmagában is van némi dehidratáló hatása, de a kávé evés után különösen szárítja a bőrt. Ennek az az oka, hogy az étkezés után fogyasztott fekete miatt a szervezete nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból, így többek között a vasat sem: mindössze húsz százalékát veszi fel annak a mennyiségnek, amennyit kávé nélkül. Ha kevés a vas, az hamar meglátszik a bőrön szárazság formájában, az arcbőr sápadt lesz, és hangsúlyosabbá válnak a ráncok.
2. Árthat a fogaknak
A tápanyagfelszívódás gátlása miatt kevesebb kalciumot vesz fel a szervezete. Ennek pótlása pedig létfontosságú a fogak egészségéhez. Ha mindig étkezés után kávézik, és egyéb módon nem pótolja a kalciumot – például a megfelelő étrenddel –, akkor a szervezete a csontokból és a fogakból pótolja a hiányzó mennyiséget. A fogak kevésbé lesznek erősek, és begyulladhat az íny is.
3. Megnőhet a rossz koleszterinszint
A túl sok kávéfogyasztás hosszú távon megnöveli a koleszterinszintet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha rendszeresen kávézik, ne közvetlenül étkezés után tegye.
Hiszen a reggelire fogyasztott vajas kenyér után a kávé egy újabb koleszterinbomba, a kettő együtt pedig erősen megemeli a szintet.
4. Roncsolhatja a hajat
Mivel a kávé miatt nem szívódnak fel az ételből az ásványi anyagok a szervezetben, ennek a haj is kárát látja: vashiány esetén nem csupán nem nő, de idővel hullhat is a haj. Érdemes tehát a kávét az étkezések közötti időszakra időzíteni, ám arra ügyeljen, hogy ne éhgyomorra igya meg, hiszen azzal a gyomrának árthat vele.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)