időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Reggeli után kávézik? Íme, négy ok, amiért ez nem jó ötlet

Forrás: Ripost.hu
2022.02.02. 09:10 2022.02.02. 19:06
Reggeli után kávézik? Íme, négy ok, amiért ez nem jó ötlet

Nagyon jól tud esni egy csésze kávé evés után, ám ha rendszeresen így fogyasztja, akkor nemcsak az egészségére, de a megjelenésére is rossz hatással lehet.

Sokan el se tudják képzelni, hogy egy jó erős fekete nélkül indítsák a napot, ám nem mindegy, hogy mikor isszuk, hiszen a kávé evés után többet árthat, mint használ, állítják a szakértők – olvasható a Ripost cikkében.

Nem csupán reggel, sokszor ebéd után is jólesik egy csésze meleg, illatos és édes kávé. Közvetlenül étkezés után azonban kellemetlen mellékhatásokat okozhat a kedvenc frissítő italunk.

1. Könnyebben kiszáradhat a bőr

Önmagában is van némi dehidratáló hatása, de a kávé evés után különösen szárítja a bőrt. Ennek az az oka, hogy az étkezés után fogyasztott fekete miatt a szervezete nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból, így többek között a vasat sem: mindössze húsz százalékát veszi fel annak a mennyiségnek, amennyit kávé nélkül. Ha kevés a vas, az hamar meglátszik a bőrön szárazság formájában, az arcbőr sápadt lesz, és hangsúlyosabbá válnak a ráncok.

2. Árthat a fogaknak

A tápanyagfelszívódás gátlása miatt kevesebb kalciumot vesz fel a szervezete. Ennek pótlása pedig létfontosságú a fogak egészségéhez. Ha mindig étkezés után kávézik, és egyéb módon nem pótolja a kalciumot – például a megfelelő étrenddel –, akkor a szervezete a csontokból és a fogakból pótolja a hiányzó mennyiséget. A fogak kevésbé lesznek erősek, és begyulladhat az íny is.

3. Megnőhet a rossz koleszterinszint

A túl sok kávéfogyasztás hosszú távon megnöveli a koleszterinszintet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha rendszeresen kávézik, ne közvetlenül étkezés után tegye.

Hiszen a reggelire fogyasztott vajas kenyér után a kávé egy újabb koleszterinbomba, a kettő együtt pedig erősen megemeli a szintet.

4. Roncsolhatja a hajat

Mivel a kávé miatt nem szívódnak fel az ételből az ásványi anyagok a szervezetben, ennek a haj is kárát látja: vashiány esetén nem csupán nem nő, de idővel hullhat is a haj. Érdemes tehát a kávét az étkezések közötti időszakra időzíteni, ám arra ügyeljen, hogy ne éhgyomorra igya meg, hiszen azzal a gyomrának árthat vele.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.