Reggeli után kávézik? Íme, négy ok, amiért ez nem jó ötlet

Nagyon jól tud esni egy csésze kávé evés után, ám ha rendszeresen így fogyasztja, akkor nemcsak az egészségére, de a megjelenésére is rossz hatással lehet.

Forrás: Ripost.hu2022. 02. 02. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan el se tudják képzelni, hogy egy jó erős fekete nélkül indítsák a napot, ám nem mindegy, hogy mikor isszuk, hiszen a kávé evés után többet árthat, mint használ, állítják a szakértők – olvasható a Ripost cikkében.

Nem csupán reggel, sokszor ebéd után is jólesik egy csésze meleg, illatos és édes kávé. Közvetlenül étkezés után azonban kellemetlen mellékhatásokat okozhat a kedvenc frissítő italunk.

1. Könnyebben kiszáradhat a bőr

Önmagában is van némi dehidratáló hatása, de a kávé evés után különösen szárítja a bőrt. Ennek az az oka, hogy az étkezés után fogyasztott fekete miatt a szervezete nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból, így többek között a vasat sem: mindössze húsz százalékát veszi fel annak a mennyiségnek, amennyit kávé nélkül. Ha kevés a vas, az hamar meglátszik a bőrön szárazság formájában, az arcbőr sápadt lesz, és hangsúlyosabbá válnak a ráncok.

2. Árthat a fogaknak

A tápanyagfelszívódás gátlása miatt kevesebb kalciumot vesz fel a szervezete. Ennek pótlása pedig létfontosságú a fogak egészségéhez. Ha mindig étkezés után kávézik, és egyéb módon nem pótolja a kalciumot – például a megfelelő étrenddel –, akkor a szervezete a csontokból és a fogakból pótolja a hiányzó mennyiséget. A fogak kevésbé lesznek erősek, és begyulladhat az íny is.

3. Megnőhet a rossz koleszterinszint

A túl sok kávéfogyasztás hosszú távon megnöveli a koleszterinszintet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha rendszeresen kávézik, ne közvetlenül étkezés után tegye.

Hiszen a reggelire fogyasztott vajas kenyér után a kávé egy újabb koleszterinbomba, a kettő együtt pedig erősen megemeli a szintet.

4. Roncsolhatja a hajat

Mivel a kávé miatt nem szívódnak fel az ételből az ásványi anyagok a szervezetben, ennek a haj is kárát látja: vashiány esetén nem csupán nem nő, de idővel hullhat is a haj. Érdemes tehát a kávét az étkezések közötti időszakra időzíteni, ám arra ügyeljen, hogy ne éhgyomorra igya meg, hiszen azzal a gyomrának árthat vele.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.