Stressz vagy szívbetegség okozza az erős szívdobogást?

Erős szívdobogást tapasztal, mellkasi szorítást, vagy egyfajta repkedést érez a mellkasában és nem tudja eldönteni, okozhatja-e a stressz a tüneteket? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint a kardiológiai kivizsgálás során lehet bebizonyosodni arról, nem szívbetegség áll-e a panaszok mögött – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 04. 05. 9:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívdobogásérzés a szorongástól?

Amikor heves szívdobogás érzésünk van, nem csak a mellkasunkban, de a nyakunkban, a torkunkban is érezhetjük, hogy meglódul, be-bedobban vagy éppen kihagy a szívverésünk. Ez lehet egy természetes reakció is a stresszre, amikor a szervezet „üss vagy fuss” üzemmódba kapcsol, és felkészül a cselekvésre. Ilyen esetekben az erős szívdobogás el is múlik, amint megszűnik az akut stresszhelyzet. Bizonyos esetekben azonban ezek a tünetek szívbetegségekre, jellemzően szívritmuszavarra is utalhatnak, ezért fontos lehet a kardiológiai kivizsgálás.

A stressz, a szorongás a leggyakoribb azon, nem szív eredetű okok közül, amelyek erős szívdobogásérzéshez, vagyis palpitációhoz vezethetnek. 

Azonban, ha túl gyakran jelentkezik a panasz, lassan múlik, más tünetek is társulnak hozzá, és esetleg már nem is feltétlenül köthető egy adott helyzethez, mindenképpen érdemes kideríteni, mi áll a háttérben, hiszen nem feltétlenül csak szívbetegség, hanem akár pánikbetegség is lehet a kiváltó ok – hangsúlyozza Vaskó doktor.

Nem csak az gyors szívdobogás lehet a tünet

A palpitáció maga nemcsak a szívdobogás gyorsaságára utal, de megjelenhet egyfajta lebegő érzés is mellkasban, mintha „pillangók repkednének benne”. Az is jellemző, hogy szabálytalannak tűnik a szívverés, felgyorsul vagy lelassul, esetleg egy-két másodpercig ki is marad. Tipikusnak mondható az az érzés is, hogy a szív olyan erősen ver, hogy még a fülünkben is érezhető, „hallható”.

A stressz ugyanakkor nem csak a szívben indíthat be folyamatokat, de megjelenhet a gyors, felületes légvétel, az izzadás, az izomfeszülés, a remegés, esetleg emésztőszervi tünetek, például hasmenés is jelentkezhetnek.

Ha ezek a tünetek nem múlnak el néhány perc alatt, vagy nagyon sűrűn jelentkeznek és már a mindennapi tevékenységre is kihatnak, érdemes pszichológiai segítséget kérni, hiszen ez akár a szorongásos zavarok kategóriájába is tartozhat 

– ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Emellett a kardiológiai kivizsgálás is ajánlott, hiszen ilyen tünetek utalhatnak például szívritmuszavarra, szívizomgyulladásra, strukturális szívbetegségekre is, illetve felmerülhet a pajzsmirigy betegségek gyanúja is, amit az endokrinológus tud diagnosztizálni. Semmiképp sem szabad halogatni a vizsgálatokat, ha mellkasi fájdalom, légszomj, zavartság mutatkozik, ha ödémák jelennek meg a végtagokon. Súlyos, akut esetben, eszméletvesztésnél természetesen mentőt kell hívni!

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.