Kiszámolták a tudósok, mennyi alvásra van szüksége egy felnőtt embernek

A középkorú és idős emberek számára hét óra alvás az ideális alvásmennyiség egy nemzetközi kutatás szerint.

Forrás: MTI2022. 05. 03. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai és kínai tudósok a Nature Aging című tudományos folyóiratban publikálták ezzel kapcsolatos tanulmányukat. Mint írták: az ennél jelentősen több vagy kevesebb alvás a mentális egészség romlásával és a rosszabb mentális teljesítménnyel hozható összefüggésbe.

A Cambridge-i Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem tudósai majdnem félmillió 38 és 73 év közötti felnőtt adatait vizsgálták meg a UK Biobank brit adatbázisból. A vizsgálatban résztvevőket alvási szokásaikról, mentális egészségükről és jólétükről kérdezték, és egy sor kognitív tesztet is végeztettek velük. Csaknem 40 ezer résztvevő esetében a kutatók megkapták az agyukról készült MRI-felvételeket és a genetikai adataikat is.

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a túl rövid, de a túl hosszú alvás is összefüggésbe hozható a kognitív teljesítmény csökkenésével – az érintettek lassabban teljesítették a teszteket, és gyengébb volt a figyelmük, valamint rosszabb a problémamegoldó képességük.

A kutatók azt is megállapították, hogy a túl sokat vagy túl keveset alvó embereknél gyakrabban jelentkeztek a szorongás és a depresszió tünetei, és rosszabb volt a közérzetük.

Az eredmények birtokában a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy különösen idős korban nagyon fontos a jó alvás.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.