Érvek, amiért minden sportolónak érdemes rendszeresen tojást fogyasztania

Volt idő, amikor koleszterintartalma miatt ellenségként tekintettek rá az egészséges életmód hívei. A tojásnak azonban rengeteg jó hatása van – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 07. 29. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tojás igazi szuperélelmiszer, tele értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Magas fehérjetartalma révén nem véletlen, hogy sok sportoló reggelijének alapétele a tojás valamilyen formában. Sokáig azt gondolták, hogy a tojás felelős a magas koleszterinszint kialakulásért, ám az utóbbi években bebizonyosodott, ez nincs így. Bár valóban sok koleszterint tartalmaz a tojás, de fogyasztása után nem emelkedik jelentős mértékben a szervezet koleszterinszintje – írja a CsupaSport.

Fehérjében gazdag
A tojás az egyik legjobb és legolcsóbb fehérjeforrás. Egy darab főtt tojásban hat gramm fehérje van. Ne felejtsük el azt se, hogy nemcsak a tojásfehérjében, hanem a sárgájában is található fehérje. Ha sportolunk, különösen szükségünk van a fehérjebevitelre, ez segít ugyanis az izmok regenerálódásában, építésében.

Csökkenti az éhségérzetet
Több tanulmány szerint azok emberek, akik tojást reggeliztek, sokkal később lettek éhesek, mint azok, akik gabonapehellyel vagy palacsintával indították a napjukat. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltségérzetet.

Alacsony a kalóriatartalma
A tojásnak egészen alacsony a kalóriatartalma. Egy darab mintegy 75 kalóriát tartalmaz, ami 3.7 százaléka a napi bevitelnek. Sok diétázó ezért is építi be az étrendjébe. A tojás ráadásul kevés telített zsírsavat tartalmaz, viszont sok benne az omega3 zsírsav.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.