Korai halálhoz vezethet, ha bekapcsolt tévé mellett alszik el

Az alvásvizsgálat néhány más nyugtalanító tényt is feltárt, amely a fényt az egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 19. 8:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Illinois állambeli Northwestern University kutatói azt vizsgálták, hogyan hat 552, 63 és 84 év közötti ember egészségére és alvási szokásaira a fény. 

A tanulmány megállapította, hogy azok, akik akárcsak a legkisebb megvilágítás mellett is aludtak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek cukorbetegségben, túlsúlyban és magas vérnyomásban – közölte a New York Post.

Az embereknek mindent meg kellene tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék vagy minimalizálják a fénymennyiséget, amelynek alvás közben ki vannak téve – mondta a CNN-nek a tanulmány vezető kutatója, Phyllis Zee. 

A tanulmány szerint az inzulinrezisztencia nagyobb valószínűséggel jelentkezett reggel, miután az emberek gyenge világítás, például a tévékészülék által kibocsátott fény mellett aludtak.

Az inzulinrezisztencia – az az állapot amikor az izmok, a zsírszövetek és a máj sejtjei nem megfelelően reagálnak az inzulinra – gyakran összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Olyan mechanizmust mutatunk be, amely alapvető lehet annak magyarázatában, hogy ez miért történik. Megmutatjuk, hogy ez befolyásolja a glükóz szabályozásának képességét– magyarázta Zee.

Az adatok azt mutatták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül, akik éjjel fény mellett aludtak, 17,8 százalékban cukorbetegségben szenvedtek, szemben a koromsötétben elalvókkal, akiknek mindössze 9,8 százaléka. Közben a fényben alvók 40,7 százaléka volt elhízott, míg a sötétben szunyókálók alig több mint negyede (26,7 százalék) tartozott ebbe a kategóriába.

 Az alvásvizsgálat néhány más nyugtalanító tényt is feltárt, amely a fényt az egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe. Azok, akik fényben aludtak el, nagyobb valószínűséggel maradtak tovább ébren, majd másnap később aludtak el – írja a Híradó.hu.

Tudjuk, hogy a későn alvóknál általában a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcserezavarok kockázata is magasabb – jelentette ki Zee.

Természetesen nem csak a tévékészülékekre figyelmeztetnek az alvásszakértők.

Az okostelefonok is zavaró tényezők az éjszaka folyamán. Egy 2019-es tanulmány azt találta, hogy a tizenévesek 36 százaléka és a felnőttek 26 százaléka ébred fel, hogy legalább egyszer megnézze a mobilkészülékét az éjszaka folyamán, a felmérés kutatási igazgatója pedig jogos aggodalomnak nevezte az alvás megzavarását.

Egy alvásszakértő azt tanácsolta az embereknek, hogy lefekvés előtt legalább három órával tegyék le a telefonjukat, mert a képernyő által kibocsátott kék fény becsaphatja az elmét, hogy azt higgye, nappal van, annak ellenére, hogy kint sötét van.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.