időjárás 17°C Angéla , Petronella 2023. május 31.
logo

Korai halálhoz vezethet, ha bekapcsolt tévé mellett alszik el

Forrás: Hirado.hu
2022.07.19. 08:20 2022.07.19. 15:34
Korai halálhoz vezethet, ha bekapcsolt tévé mellett alszik el

Az alvásvizsgálat néhány más nyugtalanító tényt is feltárt, amely a fényt az egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Az amerikai Illinois állambeli Northwestern University kutatói azt vizsgálták, hogyan hat 552, 63 és 84 év közötti ember egészségére és alvási szokásaira a fény. 

A tanulmány megállapította, hogy azok, akik akárcsak a legkisebb megvilágítás mellett is aludtak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek cukorbetegségben, túlsúlyban és magas vérnyomásban – közölte a New York Post.

Az embereknek mindent meg kellene tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék vagy minimalizálják a fénymennyiséget, amelynek alvás közben ki vannak téve – mondta a CNN-nek a tanulmány vezető kutatója, Phyllis Zee. 

A tanulmány szerint az inzulinrezisztencia nagyobb valószínűséggel jelentkezett reggel, miután az emberek gyenge világítás, például a tévékészülék által kibocsátott fény mellett aludtak.

Az inzulinrezisztencia – az az állapot amikor az izmok, a zsírszövetek és a máj sejtjei nem megfelelően reagálnak az inzulinra – gyakran összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Olyan mechanizmust mutatunk be, amely alapvető lehet annak magyarázatában, hogy ez miért történik. Megmutatjuk, hogy ez befolyásolja a glükóz szabályozásának képességét– magyarázta Zee.

Az adatok azt mutatták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül, akik éjjel fény mellett aludtak, 17,8 százalékban cukorbetegségben szenvedtek, szemben a koromsötétben elalvókkal, akiknek mindössze 9,8 százaléka. Közben a fényben alvók 40,7 százaléka volt elhízott, míg a sötétben szunyókálók alig több mint negyede (26,7 százalék) tartozott ebbe a kategóriába.

 Az alvásvizsgálat néhány más nyugtalanító tényt is feltárt, amely a fényt az egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe. Azok, akik fényben aludtak el, nagyobb valószínűséggel maradtak tovább ébren, majd másnap később aludtak el – írja a Híradó.hu.

Tudjuk, hogy a későn alvóknál általában a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcserezavarok kockázata is magasabb – jelentette ki Zee.

Természetesen nem csak a tévékészülékekre figyelmeztetnek az alvásszakértők.

Az okostelefonok is zavaró tényezők az éjszaka folyamán. Egy 2019-es tanulmány azt találta, hogy a tizenévesek 36 százaléka és a felnőttek 26 százaléka ébred fel, hogy legalább egyszer megnézze a mobilkészülékét az éjszaka folyamán, a felmérés kutatási igazgatója pedig jogos aggodalomnak nevezte az alvás megzavarását.

Egy alvásszakértő azt tanácsolta az embereknek, hogy lefekvés előtt legalább három órával tegyék le a telefonjukat, mert a képernyő által kibocsátott kék fény becsaphatja az elmét, hogy azt higgye, nappal van, annak ellenére, hogy kint sötét van.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.