A magas vérnyomást kismamáknál mindig komolyan kell venni

A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás feltétlenül kezelést igénylő állapot, hiszen szélsőséges esetben két ember egészségét is veszélyeztetheti: az anyáét és a magzatét. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Nőgyógyászati Központ magasvérnyomás és érkockázat specialistája arról beszélt, hogy terhességi magas vérnyomás esetén a kardiológus, a diabetológus és a nőgyógyász együttműködése szükséges – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo2022. 08. 09. 14:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vérnyomás értékek normálisan a 3. trimeszterben emelkednek

A terhesség korai szakaszában lezajló élettani változások többek közt ezért következnek be, hogy biztosítva legyen a méhlepény megfelelő véráramlása. Az első és második trimeszterben a vérnyomás a jelentős értágulat miatt csökken (általában 115/75 Hgmm alatt marad), majd a harmadik trimeszterben emelkedni kezd, és eléri a terhesség előtti értéket.

Terhességben elfogadhatónak tekinthető a 140/90 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomás.

A 140-159 Hgmm-es szisztolés és/vagy 90-109 Hgmm-es diasztolés vérnyomás enyhe-középsúlyos hipertóniának, a 160 Hgmm vagy ez feletti szisztolés és/vagy 110 Hgmm vagy ez feletti diasztolés vérnyomás súlyos hipertóniának minősül.

A vérnyomás értékek mellett a kismamáknál monitorozzák a vizelet fehérje ürítést is. 

Ez azért fontos, mert terhességben a vizelet fehérje ürítés normálisan is napi 300 mg-ig emelkedhet, de ha ezt meghaladja, az komoly figyelmeztető jel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.