Az ország, ahol a kávénak saját minisztériuma van

Pápua Új-Guineában egy sor új minisztériumot alapítottak, az egyik mostantól kizárólag a kávéért felel.

Forrás: Vg.hu2022. 08. 24. 9:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta Pápua Új-Guinea miniszterelnöke az új kormányát, amelyben nem csak új politikusok, hanem teljesen új minisztériumok is helyet kaptak. Mostantól a szigetországban, a világon egyedülálló módon Kávéminiszter felel majd a kávéért, de külön tárcát kapott a pálmaolaj is – számolt be a VG.

James Marape augusztus elején nyerte meg a választásokat – sokak szerint megkérdőjelezhető módon – és egyik kampányígérete volt, hogy az ország mezőgazdaságának és exportjának jelentős részét adó kávé- és pálmaolaj-termesztést kiemelt kormányzati figyelem alá vegye – írja a hírportál a Guardian cikke alapján.

Ettől függetlenül lesz ugyanakkor egy önálló mezőgazdasági minisztérium is a kabinetben, így az agráriumban dolgozók kiemelt figyelmet kapnak majd. A pápuai kávé az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a térségben, már Ausztrália, Japán és az Egyesült Államokban is egyre több pápuai termék fogy a kávézókban. 

Joe Kuli miniszter fókuszában a kávé, a kávé és a kávé áll majd kizárólag. Az ország minden tájáról lévő kávét meg akarok kóstolni és azt akarom, hogy a kávéexport még tovább bővüljön és vegye fel a versenyt a legnagyobb kávétermelőkkel

– mondta a kormányfő. 

A pápuai kávétermelés 85 százalékát a kistermelők adják, így a kávéminisztérium megalapítása politikai hasznot is hozhat majd Marapénak. A kávéexport az ország GDP-jének mintegy hat százalékát teszi ki. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.