Ezt tegyük, ha vadító izmokat akarunk építeni

A testmozgás egyértelműen jót tesz a testünknek és a lelkünknek, ám ha látványos eredményeket akarunk elérni, nem mindegy, hogyan edzünk. A leghatékonyabb edzéstervet keresték a tudósok, és kiderült, nem kell megszakadnunk ahhoz, hogy látványos fejlődést érjünk el.

Forrás: Origo2022. 08. 17. 16:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most közölt legújabb tanulmány azt mutatja, hogy a legfontosabb az edzés rendszeressége, az időtartam nem befolyásolja annyira az izomnövekedést, legalábbis a súlyzókkal végzett erőnléti edzések esetében – írja a Science Alert.

A kutatók 36 önkéntes edzési szokásainak elemzése során megállapították, hogy a naponta végzett rövidebb, de intenzív edzések nagyobb izomerőt eredményeztek, mint a ritkábban végzett, hosszabb gyakorlatok.

„Az emberek azt hiszik, a fél életüket az edzőteremben kell tölteniük, ha eredményeket akarnak, de ez nem így van”

– mondja Ken Nosaka, az ausztráliai Edith Cowan Egyetem sporttudománnyal foglalkozó professzora.

A résztvevőket három csoportra osztották, akiknek négy héten keresztül nehéz súlyzókkal bicepszgyakorlatokat kellett végezniük. Az első csoport napi hat ismétlést végzett a hét öt napján, az második csoport ugyanezt a heti 30 ismétlést végezte, de mindet egy napra sűrítette, a harmadik csoport pedig csak hat ismétlést végzett a hét egyetlen napján.

A legeredménytelenebb természetesen ez utóbbi csoport volt, sem az izomerejük, sem az izomtömegük nem növekedett. A másik két csoportban ugyanolyan mértékben nőtt az izomvastagság, ám a sűrűn, rövidebb ideig edzők izomereje átlagosan 10 százalékkal magasabb volt, mint az edzést egyetlen napba sűrítőknek.

A kutatós csak egy gyakorlattípust vizsgáltak, de az eredmény valószínűleg más típusú edzésekre is alkalmazható. A fő üzenet az, hogy nem kell az egész napot az edzőteremben tölteni, ha eredményeket akarunk – a rövidebb, de intenzív gyakorlatok elegendőek, és bűntudat nélkül tarthatunk heti két pihenőnapot.

Ez utóbbira mindenképpen szükségünk van, hiszen az izmok a pihenés alatt regenerálódnak és fejlődnek.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.