Érdekesség a sportolók egyik kedvencéről, a banánról

A banán verseny vagy edzés során gyors energiapótlást biztosít, ezért futáshoz és teljesítménytúrázáshoz is ajánlott, valamint a kellő figyelemmel cukorbetegek is fogyaszthatják – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 10. 07. 16:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennyi az annyi?
A banán energiatartalma 105 kcal/ 100g, amely a gyümölcsök tekintetében viszonylag magasnak tekinthető. Ebből adódóan sportolók és szabadidő sportolók számára remek választás a kisétkezések vagy akár a reggeli (pl.: banános-chia magos zabkása) alkalmával. Káliumtartalma is kiemelkedőbb (500mg /100g), ami szív- és érrendszerünk szempontjából protektív tényező, azonban vesebetegség esetén a beviteli mennyiségét erősen limitálni kell éppen emiatt.

Gyors felszívódású szénhidrátok előnyben
Energiatartalma mellett szénhidráttartalma is jelentősebb más gyümölcsökhöz viszonyítva. 24g szénhidrát található 100 gramm banánban (egy banán kb. 120g). Tekintve, hogy a benne lévő szénhidrát nagy hányada fruktóz, így felszívódása viszonylag gyors, amely azzal is jár, hogy gyorsabban meg tudja dobni a vércukorszintünket.

Verseny vagy edzés során gyors energiapótlást biztosít, ám tartós jóllakottság érzetet nem okoz.

Magasabb szénhidráttartalom
A magasabb szénhidráttartalom miatt terjedhetett el az a népszerű „jótanács”, hogy a cukorbeteg nem ehet banánt. Egy banán körülbelül 30g szénhidrátot tartalmaz, így cukorbetegként egy harmadnyi mennyiséget (10g szénhidrát) teljes nyugalommal be lehet illeszteni étrendünkbe. Fontos tanács, hogy egy 20g szénhidráttartalmú uzsonna esetében a maradék szénhidrátot azonban mindig lassú felszívódású szénhidráttal, például korpovit keksszel igyekezzünk biztosítani! Ettől függetlenül igaz az, hogy szénhidrát anyagcserezavar esetén ajánlottabb alacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsöket az étrendünkbe iktatni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.