Mit tegyünk a felfúvódás ellen?

Sokan egyáltalán nem beszélnek a felfúvódásról, mert illetlen témának tekintik. Pedig a részletek fontos támpontul szolgálnak a diagnózis felállításához és a megfelelő terápia kiválasztásában.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 10. 10. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenekelőtt megjegyzendő, hogy a puffadás akár súlyos betegséget is jelezhet, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében. Ezek a következők:

  • Kezdődő vagy teljes bélelzáródás, ami hirtelen erős felfúvódást okoz
  • A rekeszizom sérve (hiatus hernia)
  • Idült cukorbetegség és a vegetatív idegrendszer betegsége
  • A hasnyálmirigy működésének gyengülése A legtöbb esetben azonban régóta fennálló és kivizsgált esetekkel találkozunk.

Nyugodt körülmények között együnk, és minden falatot alaposan rágjunk meg

A gyors, kapkodó evés, az elégtelen rágás hatására rengeteg levegőt nyelünk étkezés közben. 

Ezt a hatást fokozza, ha evés közben beszélünk, és ha szénsavas italokat iszunk, főképp, ha hideget, illetve ha gyorsan felhajtjuk.

Keserű teák gyenge emésztés esetén

A gyenge emésztés – amit az enzimek hiánya okoz és ami étvágytalansággal társul – nagyon jól reagál a keserű gyógynövényekből készített teákra. ezek akkor is jótékony hatásúak, ha a sok ülés miatt renyhévé vált a hasi szervek működése. A keserű anyagok serkentik a nyál, a gyomornedvek termelődését, így már a rágás is intenzívebbé válik és javul az emésztés. Jó hatású – akár külön-külön, akár keverék formájában – a kis ezerjófű, az üröm és a cickafark. A belőlük készült teát fél órával evés előtt kell elfogyasztani. A hideg tea kevésbé keserű. A cickafarkfű a legkevésbé keserű növény, egyúttal gyulladásgátló hatású is.

Az úgynevezett gyomorkeserűk feleslegesen terhelik a májat

A gyomorkeserűként ismert likőrök vagy pálinkák ritkán tekinthetők hasznosnak. A sok növényi kivonatot, ánizst, édesköményt, köményt, koriandert, articsókát, citromfüvet, borsmentát tartalmazó készítmények esetleg az epeürítésben segíthetnek. 

Azonban nagyon laikus felfogás, miszerint a pálinka vagy egyéb szeszes italok alkoholtartalma „lebontja” a zsírokat és „segíti” az emésztést. 

Az alkohol csupán a gyomrunkat ellátó idegeket bénítja, és átmenetileg enyhíti a gyomorban érezhető nyomást. Ugyanakkor erősen terheli a májat, amelynek a zsírok mellett az alkohol lebontásáról is gondoskodnia kell.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.