Hatékony lehet a sportolás akár tízperces edzéssel is?

A rendszeres sportolást sokan a szabadidejükhöz kötik, ezért nem végeznek szinte semmilyen testmozgást sem. A legújabb kutatások kimutatták, hogy egy óra sportolás sem kell ahhoz, hogy pozitív eredményeket érjünk el. Már egy rövid idő alatt végzett fitnesz is nagy előnyökkel járhat, ha helyesen hajtjuk végre. A szakértők szerint a tempós séta, az ugrálókötél, a lépcsőzés és a nagy intenzitású edzések hosszú távon hoznak pozitív eredményeket. Azok a tevékenységek, amelyek megmozgatják a testet és felpörgetik a pulzusszámot, megvédenek minket a magas vérnyomástól és a szorongástól. A sikeres fogyás mellett csökkenthető a stressz és javítható az alvásminőség, az állóképesség és a koncentráció is.

Magyar Nemzet
Forrás: The Wall Street Journal2022. 12. 05. 11:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melyik sport számít a leghatékonyabb edzésnek? 

– Minden tevékenység számít – mondja Martin Gibala, az ontariói McMaster Egyetem kineziológiai professzora. 

A professzor kiemelte, hogy sportoláskor a szívünk nem tudja, hogy éppen futunk, kerékpározunk vagy lépcsőzünk, ezért a fizikai tevékenységnek nem kell strukturált gyakorlatnak lennie. A tánc, a gyerekekkel való játék vagy a metróhoz sétálás mind számít, különösen, ha növeljük az intenzitást.

Dr. Gibala társszerzője volt egy 2022-es tanulmánynak, amely kimutatta, hogy az egy percnél rövidebb ideig tartó, a nap folyamán háromszor, nyolcszor végzett, erőteljes testmozgás javíthatja a szív- és érrendszeri erőnlétet és csökkentheti a magas vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát.

A rendszeres sportolás jótékonyan hat az egészségünkre. A testmozgás rövidebb ideig is tarthat, melynek fő kulcsa az intenzitás. Fotó: Unsplash

A szakértő szerint a kulcs az intenzitás és az intenzitási szint növelése. Mérsékelt intenzitásúnak számít a gyors tempójú séta, amivel nem késsük le a buszt, míg a kocogás vagy futás erőteljesnek. Ráadásul a nap közben végzett rövid gyakorlatokkal kiküszöbölhetjük azokat a sportolást akadályozó tényezőket is, mint az edzőterem költségei vagy a fitneszterembe való eljutás.

Mennyi idő szükséges az eredményes sportoláshoz?

A közegészségügyi szervezetek – beleértve az Egészségügyi Világszervezetet is – általában azt javasolják, hogy az egészség megőrzése érdekében a felnőttek legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású vagy heti 75 percet erőteljes intenzitású aerob fizikai tevékenységet végezzenek. 

A szakértők legalább tíz perc sportlást ajánlottak egyszerre. 

Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma 2018-ban frissítette a fizikai aktivitásra vonatkozó irányelveit, és kimondta, hogy bármennyi idejű sportolás működhet – írja a The Wall Street Journal.

A European Heart Journal folyóiratban októberben közzétett tanulmány kimutatta, hogy a rövid sorozatokon keresztül végzett körülbelül heti 15-20 percnyi intenzív tevékenység 16–40 százalékkal csökkentette a vizsgálati alanyok halálozási arányát. Ez napi több mint kétpercnyi erőteljes mozgást jelent.

– A rövid edzések különösen hatékonyak lehetnek azok számára, akik most kezdenek el sportolni – mondja John Jakicic, a Kansasi Egyetem Orvosi Központjának fizikai aktivitással és súlykezeléssel foglalkozó professzora. 

Kutatások szerint a rövid ideig végzett sportolás is javíthatja a gyakorlatokhoz való ragaszkodást, elősegítheti a fogyást és csökkentheti az éhséget. Fotó: Pexels

– Ha azt mondod valakinek, hogy végezzen harminc perc gyakorlatot, és nem lát harminc percet a naptárában, valószínűleg nem fogja megtenni. De ha azt mondod nekik, hogy próbáljanak meg három tízperces sétát tenni, akkor általában szánnak időt legalább egy megtételére – teszi hozzá dr. Jakicic. 

A gyaloglás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy többet mozogjunk, de dr. Gibala szerint az erősítő edzés is fontos. 

A szakértő az izmok megdolgoztatása és a pulzusszám növelése érdekében a nagy intenzitású testsúlyos gyakorlatokat ajánlja, mint például a guggolás, a kitörés vagy a fekvőtámasz. Ezeket egy kis irodában, szállodai szobában vagy otthon is meg lehet tenni.

A sportolás mellett számít az étrend is? 

El kell hagynunk a mindent vagy semmit megközelítést, és el kell fogadnunk azt a filozófiát, amely szerint valami jobb, mint a semmi.

— mondja John Jakicic, a testmozgás és a súlykontroll professzora.

Ha szeretnénk megszabadulni a kilóktól, az étrendnek is egy fontos tényezőnek kell lennie.

Már egy rövid idejű, intenzív edzés is pozitívan hat az egészségünkre 

A kutatások azt is kimutatták, hogy négy tízperces gyors séta beépítése a napba ugyanolyan hatékonyan csökkenti a vérnyomást, mint negyven perc folyamatos, mérsékelt testmozgás. Tekintettel arra, hogy az amerikai felnőttek ébrenléti idejük 55 százalékában ülnek, a kisebb testmozgási blokkok nagyszerű módot jelentenek az ülés, a számítógép okozta rossz testtartások megszüntetésére.

 A kellő intenzitású sportoláshoz és az izmok megdolgoztatásához a saját testsúlyos gyakorlatok ajánlottak. Fotó: Pexels 

– A hosszan tartó ülés csökkenti az agy véráramlását, ami gátolja az agyat bizonyos létfontosságú tápanyagoktól – mondja Jennifer Heisz, a kineziológia docense és a kanadai McMaster Egyetem NeuroFit laboratóriumának igazgatója. Félóránként akár kétpercnyi szünet is elegendő a csökkent véráramlás ellen. 

„Amikor a mentális egészség érdekében végzett gyakorlatokról van szó, akkor minden lépés számít.”

A szakértő szerint az online platformok is megfelelő megoldást nyújthatnak a sportoláshoz. A 10-15 perces edzésekhez segítséget nyújthatnak különböző streaming platformok, ahol online edzéseket is végezhetünk.

Joe Rodonis, a Tonal New York-i edzője szerint a tízperces edzések előnyösek lehetnek a kezdőknek az önbizalom növeléséhez és a kiégési szindróma elkerüléséhez. Emellett azoknak is segíthetnek, akik már rendelkeznek szilárd edzettségi alapvonallal az izomtömeg fenntartásában.

Borítókép: A rövid sorozatokban végzett fitnesz is pozitív hatással van azokra, akik nem sportolnak (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.