Kövér vagyok? Vagy mégsem? Honnan tudhatom?

Legyünk húsz- vagy ötvenévesek, naponta többször tesszük fel magunknak a kérdést: talán diétáznom kellene... vagy mégsem? Létezik néhány egyszerű módszer, amivel könnyedén megállapíthatjuk, tényleg érdemes-e belekezdenünk egy fogyókúrába.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 02. 27. 16:06
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ÁLLJUNK GYAKRABBAN A MÉRLEGRE!

Kövér vagyok? Vagy mégsem? Tesszük fel magunknak sokszor a kérdést. S bár a szobai mérleget sokat a legnagyobb ellenségüknek tartják, mégis nagyon fontos már egészen fiatalon is elfogadni, hogy bizony szükségünk van rá. A testtömeg-ingadozás ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha heti rendszerességgel mérlegre állunk. Sokkal egyszerűbb ugyanis három-négy kiló súlyfeleslegtől megszabadulni, mint amikor már nagyon elszaladt velünk a ló. A legjobb, ha mindig reggel, étkezés előtt, ruha nélkül és ugyanazon a mérlegen mérjük meg magunkat. Ezt a szokást jó lenne már a gyerekeknek is megtanítani, és egy életen át alkalmazni; így rengeteg betegségtől kímélhetnénk meg magunkat – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

AZ IDEÁLIS TESTSÚLY KISZÁMÍTÁSA

Magasságunk és testtömegünk ismeretében könnyedén kiszámíthatjuk, hogy aktuális súlyunk megfelelő-e, vagy sem. Ezt nevezik testtömeg index számításnak. BMI (Body Mass Index, vagyis testtömeg index) értékünket úgy kaphatjuk meg, hogy a kilogrammban mért testtömegünket elosztjuk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével.

MÉRJÜK MEG IDŐNKÉNT A DEREKUNKAT!

Napjainkban a has körfogatának mérése is elterjedt, mivel a kutatások igazolták, hogy ez a módszer önmagában is elegendő információt ad az elhízás típusának és mértékének a megállapításához.

SZÁMOLJUK KI, HÁNY KALÓRIÁT EHETÜNK MEG EGY NAP!

Az aktuális testtömeg és fizikai aktivitás ismeretében meghatározható a kalóriában kifejezett tényleges napi energiaigényünk, amit szintén könnyen kiszámíthatunk.

FIZIKAI AKTIVITÁS SZORZÓSZÁMAI

  • Ülő életmódnál 1,2,
  • közepesen aktív életmódnál 1,4,
  • nehéz fizikai tevékenység 1,8
  • aktív életmód esetén 1,8.
  • AKKOR HOGYAN KEZDJEK EL FOGYNI?

    A fenti számításokból világosan kiderül: ahhoz, hogy fogyni kezdjünk, a szükséges napi energiaigénynél kevesebbet kell fogyasztani, vagy az addig jellemző aktivitásnál bizony többet kell mozogni, és akkor több finom falat kerülhet a tányérunkra. A sikeres diéta titka azonban a türelem. Az 500-700 kcal-val kevesebb napi bevitel mellett a szervezetnek lehetősége van az anyagcsere megfelelő áthangolására. Az ideális fogyás heti átlagban 0,5-1 kg, amivel megelőzhető a jojó-effektus, vagyis a testtömeg egészségtelen ingadozása. Sok sikert kívánunk!

    Az eredeti cikk, amely segít eldönteni, hogy kövér vagyok vagy sem, elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy bár a legtöbb diéta sokat ígér, kevés olyan van, amely valóban tudja is teljesíteni a várt eredményt. Egészség, fogyás, finom ételek – a keto mindet tudja.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.