Mutatjuk, miért egészséges annyira a mandarin

Úgy gondolják, a mandarin az ókori Kínából származik, ott kapta nevét. Héja narancssárga, édes, lédús húst őriz, főleg a téli időszakban igen népszerű. Nem is csoda, hiszen számtalan előnyünk származhat a fogyasztásából csak úgy, mint a többi gyümölcs esetén – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 23. 19:09
null
Látványnak sem utolsó a mandarin Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csokorba szedtük a mandarin egészségügyi hatásait és azokat a tulajdonságait, amelyek kiemelkedővé teszik.

Ki ne szeretné a téli időszak kedvelt gyümölcsét?
Fotó: Pexels

Rost, C-vitamin, magnézium, kálium, réz és vas van benne.

Nem kimondottan gazdag rézben, de valójában sokkal több van benne, mint a többi gyümölcsben.

Ez a kis gyümölcs a C-vitamin napi ajánlott mennyiségének egynegyedét tartalmazza.

Mivel a gyümölcs körülbelül 85%-a víz, ezért kiváló hidratáló is.

Gazdagok növényi vegyületekben, például falvonoidokban. Ezek egyfajta antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni a testet a szabad gyökök ellen.

A mandarin, és fogyasztásának különböző fázisai
Fotó: Pexels

Tekintettel a magas C-vitamin-tartalmukra, a mandarinok erősíthetik az immunrendszert.

A citrusfélék, beleértve a mandarint, különösen gazdagok az oldható rostokban. Az oldható rost gélt képez az emésztőrendszerben. Ez vizet vezet a bélbe, hogy lágyítsa a székletet, és ezáltal megkönnyítheti a bélmozgást.

A mandarinokban oldhatatlan rostok is vannak. Valójában több ilyen rost van bennük, mint a többi gyümölcsben.

Könnyű snackként is fogyaszthatjuk, de kiváló turmixalapanyag, jól illik a desszertekbe és a friss salátákba is.

Az egész mandarinokat tároljuk szobahőmérsékleten egy hétig, majd hámozás után a hűtőben.

Látványnak sem utolsó a mandarin
Fotó: Pexels

Mandarinos saláta

Hozzávalók:

  • 1/3 bögre friss mandarinlé
  • ¼ bögre olívaolaj
  • 2 teáskanál méz
  • 1 teáskanál Dijon-mustár
  • 150 g pancetta szalonna, apróra vágva, ropogósra sütve
  • fél vörös cikória, összevágva
  • ¼ saláta, összevágva
  • ¼ római saláta, összevágva
  • 2 mandarin, megpucolva, ékekre szedve
  • ¼ bögre friss mentalevél
  • Elkészítés:

  • Keverjük össze a mandarin levét, az olajat, a mézet és a mustárt.
  • Fűszerezzük, majd alaposan keverjük össze.
  • Forgassuk bele a többi alapanyagot, és már tálalhatjuk is.
  • Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

    Talán még ön sem hallott erről a mézízű gyümölcsről

    Összeszedtük legcsodálatosabb tulajdonságait, hogy ön is megismerhesse a kis gyümölcs lehetőségeit, amely bár Kínában, Indiában és Japánban őshonos, valójában Magyarországon is termeszthető.

    A datolyaszilvát októbertől lehet szüretelni, akkor jó, ha a húsa puha, a színe narancssárga. Kínában évezredek óta termesztik, édes, mézszerű íze hamar az emberek kedvencévé teszi.

    Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.