A dolgozóknak köszönhető a 2013-as növekedés

A turizmusban tavaly elért közel 10 százalékos növekedés az ágazatban dolgozóknak köszönhető.

KG
2014. 02. 27. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Viktória hozzátette: ez az idei kiállítás legfőbb üzenete. Szavai szerint az ágazatban dolgozók az elmúlt évek nehézségeit tudták kezelni, megbirkóztak a körülményekkel, és hátrányból indulva tudtak szép eredményeket elérni. Mint mondta, a szolgáltatóknak sikerült megőrizniük a turisztikai attrakciók, a szakmai munka minőségét, ezért lehet ilyen növekedést mérni a szálláshelyek piacán.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy jelenleg a SZÉP-kártyákon 4 milliárd forint, még 2012-ben feltöltött összeg felhasználhatósága májusban lejár, a kiállítás a látogatóknak jó alkalmat kínál a nyári pihenés megtervezésére.

Közölte, hogy az elmúlt hét évben 290 milliárd forint áramlott az Új Széchenyi Terv keretében a turizmusba, a források 70 százalékáról az elmúlt három évben született támogatási döntés. Az országban számos új látogatóközpont nyílt meg, ezek közül kiemelte a tatai Öreg-tó ökoturisztikai központját, a zirci ciszterci apátság, valamint a gödöllői kastély megújulását.

Horváth Viktória további növekedésre számít az ágazatban az elmúlt évek trendjének megfelelően. Megjegyezte, hogy a SZÉP-kártya részesedése 25 százalékos a belföldi növekedésben, egyben multiplikátor hatása is van.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi: 2013-ban összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012. évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele csaknem 298 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben. A régiók közül Észak-Magyarországon volt az egyik legnagyobb növekedés, 10,6 százalékkal több belföldi vendégéjszakát mértek, Dél-Dunántúlon 8,5, Észak-Alföldön pedig 8 százalékot.

Horváth Gergely ismertette: a magyarok többször utaznak rövidebb időre, az átlagos belföldi tartózkodás ideje 3 nap, ami világszinten jó eredmény. Bár a turizmusban közel 400 ezer ember dolgozik, de mind a tízmillióan érdekeltek vagyunk benne a GDP-ben betöltött meghatározó szerepe miatt – mondta.

Az Utazás 2014 kiállításon az ország minden régiója bemutatkozik, az MT Zrt. központi standján az egész ország turisztikai kínálatával várják az érdeklődőket – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.