Megvitatták a paksi bővítést az Akadémián

A paksi atomerőmű bővítéséről rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia kedden Budapesten.

WA
2014. 02. 18. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemi tudományos eszmecserét, valódi érveket sürgetett a paksi bővítésről Sólyom László volt köztársasági elnök bevezetőjében. Közölte: a rendkívüli horderejű szerződés megkötése meglepetésként érte a magyar embereket. A hatalomgyakorlás hitelességi válságának nevezte a Miniszterelnökségre korlátozott titkos előkészítést, az „elegendő információ nélkül az Országgyűlésre hárított döntést” és az „érdemi adatok” titkosítását tíz évre. A volt államfő szerint a döntés olyan szituációban született, amikor válaszúton van a világ energiatermelése, a választáshoz szükség volna az alternatívák részletes ismeretére és megvitatására.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte: az intézmény azzal a céllal adott helyet az eszmecserének, hogy a paksi bővítés kapcsán erősödő politikai értékelés-érvelés helyett a szakemberek tudományosan megalapozott vélemények és érvek alapján kifejthessék álláspontjukat az ország energiagazdálkodásának távlatairól.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára előadásában kiemelte: a következő húsz évben Magyarországon 6300 megawatt új kapacitás rendszerbe állítására van szükség. Az import növekedése csak egy szintig vállalható, szükség van hazai tulajdonú erőművekre – mutatott rá.

Az ellátásbiztonságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot egyszerre figyelembe véve fontos eszköz mind az atom-, mind a megújuló energia, mind a széntechnológiák. Nemzetközi tanulmányok is alátámasztják, hogy jó irány a nemzeti energiastratégiában megfogalmazott „atom-szén-zöld” forgatókönyv – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve: ez hozza a legkedvezőbb helyzetbe a nemzetgazdaságot.

Az atomenergia hosszú távú felhasználását Magyarországon támogatták a korábbi kormányok is. A jelenlegi kabinet gondos gazda módjára jár el akkor, amikor a jelenleg működő paksi blokkok helyettesítéséről még a kivezetésük előtt, időben gondoskodik – hangsúlyozta Kovács Pál.

Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója egyebek mellett kifejtette: 2025-ig összességében 4000 megawatt kapacitás esik ki a hazai villamosenergia-rendszerből gazdasági és környezetvédelmi okokból. Szerinte felelős gondolkodás a tervezett ütemezésben előkészíteni a paksi projektet.

Az orosz-magyar megállapodásban szereplő hitelkamat kedvezővé teszi a finanszírozást, érdemes lehet ebben a projektben gondolkodni – fogalmazott. Az általa bemutatott számítások szerint mintegy duplája lenne a beruházási költség, ha a tervezett paksi erőművet megújuló energiaforrásokkal váltanák ki.

Felsmann Balázs, a Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpont vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet: kérdés, hogy valóban kell-e Magyarországnak 2023-25-ös üzembeállással a meglévő paksi blokkok mellett újabb 2400 megawatt nukleáris kapacitás. Ma nem lehet megmondani, hogy hol fog tartani a világ tíz év múlva – emelte ki. A legnagyobb felelősség, hogy mindent döntést akkor hozzunk meg, amikor valóban meg kell hozni. Ha előbb döntünk, akkor lehet, hogy rossz irányba indulunk el – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.