Egyre több pénzt hoz a vadhús

A jó minőség csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat – emelte ki Kardeván Endre.

BL
2014. 03. 25. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán megrendezett, a vadegészségügy aktuális kérdéseivel foglalkozó fórumon beszélt erről. Hozzátette, hogy a vadhús zsírokban, szénhidrátokban szegény, ugyanakkor fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag húsféle, így messzemenően megfelel a korszerű fogyasztói igényeknek.

Kardeván Endre kiemelte: az elmúlt négy évben a vadgazdálkodási ágazat és a szakigazgatás együttműködése jelentős szakmai és gazdasági eredményeket hozott. A Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-ben megalkotta a vadhúsrendeletet, amely könnyebbé tette a magyar családok vadhúsvásárlását, valamint a helybeni értékesítést. Emellett a vadhússal kapcsolatos jogszabályi változások árnövelő hatással voltak, aminek következtében tartósan sikerült magasabb felvásárlási árat elérni a gímszarvas, a dám, a muflon és őz esetében.

A kedvező folyamatnak köszönhetően a 2012–13-as vadászati évben a teljes ágazati árbevétel 20,3 milliárd forintra emelkedett, ebből a vadhúsból származó bevétel 5,3 milliárd forintot tett ki, és ezzel először haladta meg a külföldi bérvadászatból származó bevételeket. A vadhús így gazdálkodást meghatározó tényezővé vált a vadászatra jogosultak számára – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: ezenfelül a vadgazdálkodási ágazatot sikerült tartósan nyereségessé tenni az intézkedéssel.

Emlékeztetett, 2010-ben 160 millió forintos eredménnyel zárta az évet az ágazat, az előző vadászati évben ez csaknem a kilencszeresére, vagyis 1,4 milliárd forintra emelkedett, így átlagosan 1 millió forinttal maradt több a vadászatra jogosultak zsebében. Hangsúlyozta: ezért nem igényel különösebb bizonyítást, hogy a javuló gazdasági eredmények mellett a gazdálkodók több energiát tudnak fordítani a szakmailag megalapozott gazdálkodásra.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára az eszmecsere résztvevőit üdvözölve a döntéshozatal felelősségéről és az értékek – például a hungarikumok és az őshonos állatok – megőrzésének fontosságáról beszélt.

Gombos Zoltán, a VM élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta, a konferencián együtt tekintették át a vadegészségügy aktuális kérdéseit: a vadgazdálkodással foglalkozók, a vadászati jogokat gyakorlók, a vadászatra jogosultak, az állatorvosok, a hatósági emberek közösen beszélték meg a gondokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.