Cséfalvay: Rejtett forradalom játszódott le

Még idén ősszel az Országgyűlés elé kerülhet egy adócsökkentő csomag, amely a startup vállalkozásokon segíthet.

2014. 04. 02. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: az intézkedési csomag azokon a javaslatokon alapul majd, amelyeket a tavaly létrejött BudapestHUB munkacsoport dolgozott ki. A munkacsoport a hazai startup világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével működik. Míg 2009-ben gyakorlatilag nulla, 2013-ban már csaknem 2 millió volt az applikációk, vagyis a webes, és mobilra készülő alkalmazások fejlesztésén dolgozók száma Európában, és az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2018-ra 5 millióra emelkedik „az applikációs gazdaságban” dolgozók száma – mondta Cséfalvay, hozzáfűzve, hogy gyakorlatilag a „szemünk előtt játszódik le ez a rejtett forradalom”.

Az államtitkár elmondta: a webes és mobilos alkalmazásokból származó bevétel 20 milliárd euróra rúg Európában, öt éven belül pedig több mint 60 milliárd euróra emelkedik ez az összeg, ami a magyar bruttó hazai termék (GDP) kétharmadát teszi ki. Ma már többről van szó mint zenék vagy játékok letöltéséről – mondta Cséfalvay. Szólt arról is, hogy az Európai Unió kifejezetten jól áll a webes és mobilos alkalmazások területén: a világpiaci értékesítés több mint 40 százalékát tudhatja magáénak, épp ugyanekkora aránnyal rendelkezik, mint az Egyesült Államok. Az államtitkár szerint Magyarországon és Kelet-Közép Európában is van egy új generáció, az újonnan indult startupokban dolgozók, akik helyet követelnek maguknak az applikációs gazdaságban, „az évtized nagy üzletében”.

A kormány célja, hogy segítse a magyar fiatalokat, hogy minél többen vehessenek részt ebben. A szerdai startup versenyről szólva elmondta: ez eltér a szokásos startup versenyektől, mert nem a befektetők megtalálása a cél, hanem hogy elő tudják segíteni az induló cégek fejlesztéseit, fejlődését, hogy egy hasznos ötlet se vesszen kárba Magyarországon. Cséfalvay kifejtette: az első tíz helyezett májusban további tréningen vehet részt és automatikusan eljut a Central European Startup Awards versenyére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerdai megmérettetés zsűrijében nemzetközi szaktekintélyek vannak, mivel nemcsak Magyarországon vagy Európában, hanem a világban kell a legjobbnak lenni.

Spaller Endre, a Startup Tavaszt szervező Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke kifejtette: a hivatal régóta dolgozik azon, hogy Magyarország a régió startup központja legyen, így például technológiai inkubátor programot és mentorprogramot indított, emellett részt vesz a BudapestHub munkacsoport munkájában is. A NIH a vállalkozások felépítésében közvetlenül nem tud segíteni, de összehozzák a szereplőket - mondta.

Cséfalvay korábban úgy fogalmazott: hogy a k+f játsszon nagyobb szerepet a gazdaságban, fontos a startupok, a felsőoktatás, a nagyvállalatok és a kkv-k együttműködése. A startup vállalkozások innovációihoz szükséges környezet megteremtése kapcsán az államtitkár azt mondta: a befektetésen kívül újfajta pályázatokat és újfajta intézményeket igényelnek.

Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke korábban közölte, hogy a TiJöttök program 2014-ben folytatódik, a tervek szerint a következő szakaszban létrehoznak egy startup adatbázist.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.