Így lehet Magyarország a régió kutatási központja

A TiJöttök program biztosítja az utánpótlást az innovációs ágazat számára, a cél a térség középpontjává válni.

VZ
2014. 02. 28. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cséfalvay Zoltán a program záró rendezvényén hozzátette: a kormány innovációs stratégiájában célul tűzte ki, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszám az évtized végére 56 ezerre emelkedjen.

Szavai szerint a magyar gazdaságban egyre erősebb igény mutatkozik a természettudományos, mérnöki tudomány iránt. Erre jó példa, hogy a Bosch kilencezer magyarországi dolgozója közül a fejlesztőmérnökök száma elérte az ezer főt, ami Európában Németországon kívül a legmagasabb létszám – mutatott rá.

Közölte: a kormány gazdaságpolitikájának célja, hogy a gyártás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjon az innováció és a kutatás-fejlesztés (k+f), így Magyarország belátható időn belül a kelet-közép-európai régió k+f- és innovációs központjává váljék.

Beszámolt arról, hogy a tavaly januárban bevezetett kutatói járulékkedvezményt, amellyel a kutatómunkahelyen foglalkoztatottak után a munkáltató mentesült a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, átlagosan 700 kutató esetén vették igénybe az augusztus végi adatok szerint.

A tervek között említette, hogy az első negyedévben két pályázatot írnak ki az innovációs alapból. Az év második felétől indulhat a 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszak pályázatainak kiírása, amelyből 800 milliárd forint hazai és EU-forrás áll majd rendelkezésre k+f és innovációs projektekre. Mindezek elősegítik, hogy megérje kutatónak lenni Magyarországon – fogalmazott.

Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke közölte, hogy a TiJöttök program 2014-ben folytatódik, a tervek szerint a következő szakaszban létrehoznak egy startup adatbázist.

Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője szerint a programban közel 40 sikeres tudományos és egyetemi oktató, 12 innovatív vállalkozó és 12 nagyvállalati kutatómérnök vett részt, és 20 k+f-eredményt mutattak be a pályaválasztás előtt állóknak. Példaként említette, hogy Kaposváron, és Gyöngyösön az agrárium versenyképességéhez hozzájáruló fejlesztéseken dolgoznak kutatók, Debrecenben és Kecskeméten nemzetközileg is díjazott autóipari fejlesztéseket ismertettek meg a diákokkal, Pécsett pedig az orvostudomány területén vannak átütő sikerek. Közölte, hogy a program következő egy évében meghirdetnek egy innovatív projektversenyt is, és folytatódik az országos roadshow is.

Az Európai Szociális Alapból (ESZA) 49 millió forintos támogatással megvalósult program fővédnöke Cséfalvay Zoltán, a projektgazda az Innocenter Közhasznú Nonprofit Kft., szakmai partnerei pedig a NIH, a Magyar Innovációs Szövetség, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, az EHF – Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány, a Csodák Palotája, a Hyperion Group Kft., a Richter, a Grundfos és az IND Group.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.