Magyarország ezzel az Európai Unió csúcsára került

Mérlegen a hazai kutatás-fejlesztési szektor, mit várhatnak 2014-től az iparági szereplők?

Kovács András
2014. 02. 26. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010 óta folyamatosan növekszik a kutatás-fejlesztés és az innováció finanszírozása. 2012-ben a GDP 1,29 százalékát fordítottuk erre a célra, amire egyébként a rendszerváltás óta nem volt példa. 2013-ban ez az arány várhatóan magasabb lesz a gazdasági növekedés miatt, szemben a 2009-es, a gazdasági visszaesés idején tapasztalt 1,17 százalékkal. 2020-ra az ország Magyarország szeretné elérni az 1,8 százalékos GDP-arányos K+F-arányt. Vajon mi állhat a kedvező fejlemények mögött, és sikerül-e elérni a kitűzött célokat?


Az elmúlt három esztendőben jelentős átalakítás történt a hazai kutatás-fejlesztés területén, megváltozott a szabályozás (A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal és a Nemzeti Innovációs Hivatal létrejötte), jobb lett az ösztönzőrendszer (PHD-járulékkedvezmény) – mondta el Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a Világgazdaság szerdai budapesti konferenciáján. 2013-ban 118 milliárd forint jutott el a szereplőkhöz, ami a támogatáspolitika sikerét mutatja, és negyedik elemként megújultak a partnerségi kapcsolatok a nagyvállalatoktól kezdve a kis- és középvállalkozásokon át a startupokig – tette hozzá.

Az NGM parlamenti államtitkára a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakról elmondta, hogy a Horizon 2020 keretében közvetlenül elérhető 77 milliárd eurónyi forrás, amelyből a cél 300 millió euró lehívása. A másik csatorna az a 800 milliárd forint, amely kutatás-fejlesztésre fordítható a következő ciklusban, ebből 521 milliárd nem visszatérítendő, míg 200 milliárd a visszatérítendő eszköz – hívta föl a figyelmet Cséfalvay. Források terén sikerült elérni, hogy megvan a szükséges mennyiség, így mostantól a konkrét projektek kidolgozása kerülhet az első helyre – tette hozzá.


Cséfalvay szerint a jövőben szükség lesz egy olyan ösztöndíjrendszerre, amely lehetővé teszi az egyetemista fiatalok számára, hogy fél évig csak annak a terméknek a kifejlesztésével foglalkozzanak, amellyel később stabilan a piacra léphetnek, és ezen időszak alatt ne kelljen megélhetési kérdésekkel foglalkozniuk. „Dolgozunk egy inkubátor linkprogramon is, amelynek a lényege, hogy a hazai startupok ki tudjanak jutni a világ vezetői technológiai központjaiba.”

Sokak szerint az állam akkor tud jót tenni az innovációban, ha békén hagyja a piacokat, de ezzel szemben például az Egyesült Államok nemcsak korrigálta a piacokat, hanem aktívan részt is vett annak létrehozásában – hívta föl a figyelmet Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) kül- és belkapcsolati elnökhelyettese. A szakember külön kiemelte, hogy a hazai startup-ökoszisztéma építésére való koncentrálás nem tekinthető túlzottnak, mivel az a típusú növekedés, ami ebből a szektorból létrejöhet, az a hagyományos iparágakban elképzelhetetlen lenne.

„Sokat beszéltünk a nemzetközi kutatóintézetek hazai megjelenéséről, a kis- és középvállalkozásokról, de nagyon hiányzott a startup modell a hazai innovációból, amely egyben újfajta mintát is nyújt a magyarországi vállalkozóknak.” A kezdőket segítő 130 milliárd forintos Jeremie-alapok arra jók voltak, hogy Magyarország az Európai Unión belül a kockázati tőke GDP-arányos kihelyezésének a terén az első helyre került 2012-ben, ami mindenképpen figyelemre méltó eredmény – mutatott rá Korányi.

Valóban van-e egy világszerte érezhető startup hullám? – tette föl a kérdést Bruckner Zoltán, a Primus Capital befektetési igazgatója a Világgazdaság szerdai konferenciáján. A konkrét adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban erős tőzsdepiaci húzóerővé váltak ezek a cégek, valamint a befektetések volumene is erőteljesen növekedett a 2009-es gazdasági mélypont óta – tette hozzá. „Magyarországon a Jeremie-program révén 130 milliárd forrás áll rendelkezésre a startupok számára. Kívülről úgy tűnik, rengeteg pénz van, de viszonylag kevés azon vállalkozások száma, amelyek képesek a piacon való hatékony megjelenésre” – fejtette ki a szakember.

Adórendszerbeli könnyítésekkel segítené a kormány a startupokat, az erről szóló javaslatok idén őszre elkészülhetnek, így a jövő évi költségvetésbe már be is építhetik őket – jelentette be Cséfalvay a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat indulása alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy tavaly jött létre a BudapestHUB munkacsoport a hazai startup világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével. Ez a munkacsoport már dolgozik az adóoldali, adminisztrációs könnyítéseken és vizsgálja az európai példákat – mondta.

 

12 milliárd jut agykutatásra

 

Az agykutatásban az ország megmutathatja tehetségét, a kutatók pedig társadalmilag hasznos eredményeket érhetnek el – jelentette ki Orbán Viktor szerdán. A kormányfő és Pálinkás József MTA-elnök előzőleg aláírták a 12 milliárd forintos agykutatási programról szóló megállapodást. Tizenkétmilliárd forintos kormánytámogatással Nemzeti Agykutatási Program indul a felfedező kutatások, a megelőzés, az innováció, az orvosi ellátás hatékonyabbá válása, a gyógyszerfejlesztés, valamint a hazai tudományos eredmények ösztönzése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.