Verseny az innovációs pénzekért

Jelentős részt szakíthatnak maguknak a hetvenmilliárd eurós keretből a hazai kisvállalkozások.

2014. 01. 17. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan március végéig meghirdeti az Akkreditált Technológiai Inkubátor program második ütemét a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Magyar Nemzet értesülései szerint a pályázatot az előző tenderhez hasonló, 2,1 milliárd forintos kerettel írja ki a tárca. Tavaly összesen tizennyolc pályázó nyújtotta be ajánlatát, közülük négyen nyertek támogatást. A program azzal a szándékkal indult útjára, hogy segítséget nyújtson az induló innovatív kisvállalkozásoknak abban, hogy az ötletből termék szülessen. Feladataik közé tartozik, hogy mentorálással, nemzetközi tapasztalataikkal és kapcsolataikkal olyan sikeres cégeket építsenek fel a kiválasztott kisvállalkozások közül, amelyek megjelenhetnek a nemzetközi piacokon, és alkalmasak a további kockázati tőkebefektetésekre. A második szakasz szakmai koncepciójáról és a részletekről egyelőre nem született döntés, azt az eddigi tapasztalatok kiértékelése után a Budapest HUB munkacsoport dolgozza ki.

Korányi László, a Magyar Innovációs Hivatal megbízott elnöke a lap kérdésére elmondta: az első forduló sikerét jelzi, hogy a várakozásokat messze meghaladó számú pályázat érkezett, a négy nyertes mellett még további négy-öt kiváló csapat adott be magas színvonalú pályázatot. A nyertesek már elkezdték kiválasztani az induló vállalkozásokat, ugyanakkor a program érdemi eredményeiről egyelőre nem tudott beszámolni az elnök. – Természetesen ahhoz, hogy ezekből a cégekből sikeres vállalkozások legyenek, több időre van szükség, de önmagában már azt is sikerként lehet elkönyvelni, hogy a pályázatra való felkészülés felpezsdítette a magyar startup ökoszisztémát – jegyezte meg.

Az úgynevezett „gazella” program az Európai Unió új kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramjának, a Horizon 2020 előszobájának is tekinthető. A korábbi ciklushoz képest új elemként a kis- és közepes vállalatok egyedül is pályázhatnak támogatásra. Azok az induló kisvállalkozások, amelyek részt vesznek az inkubátorprogramban, jó eséllyel pályázhatnak a 2014 és 2020 között rendelkezésre álló uniós pénzekre. A program január elsején indult, összesen 70,2 milliárd euró (21 113,4 milliárd forint) keretösszeggel. A magyar kutatók részvételét nem korlátozzák a programban, annyi pénzt nyerhetnek el, amennyi sikeres pályázatot benyújtanak.

Korányi László szerint a hazai kutatók már az előző ciklusban is jól teljesítettek. Az új tagállamok közül – Lengyelország mögött – Magyarországról jelentkezett a legtöbb sikeres pályázó, összesen 260 millió eurót (78,2 milliárd forint) nyertek el. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint megvannak a technikai és szervezeti feltételei annak, hogy Magyarország sikeresen vegyen részt az uniós szinten a kutatás-fejlesztési forrásokért zajló versenyben. Ennek köszönhetően 2020-ra a kutatás-fejlesztésre szánt GDP-arányos ráfordítás elérheti az 1,8 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.