A Standard & Poor's döntése visszaigazolta a kormány munkáját

Megérte egyszerre, viszonylag gyorsan végigvinni a reformokat és a pénzügyi stabilizációt.

LR
2014. 03. 28. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az S&P pénteken az eddigi negatívról stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását, a nemzetközi hitelminősítő ezzel levette a napirendről a magyar szuverén osztályzat leminősítését. Cséfalvay Zoltán az S&P jelentését idézve kiemelte: a hitelminősítő 2014-re 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon csökkenő adósságpálya mellett, és a következő évekre is 3 százalék alatti államháztartási hiányt jelez előre. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország 2010 óta képes stabilan 3 százalék alatt tartani a deficitet, az államadósság tartósan csökkenő pályára került, a gazdaság pedig növekedési pályára állt, és a bővülést már nemcsak az export húzza. Cséfalvay Zoltán kifejtette: a kormány a pénzügyi stabilizáció végrehajtásával egy időben vitte véghez a gazdaság megerősítéséhez szükséges reformokat, így például a munkaerő-piaci és a területi reformot, valamint az adórendszer átalakítását.

Alapvetően pozitívnak tartja a Standard & Poor\'s döntését Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, de szerinte az lenne az igazán átütő siker, ha Magyarország államadós-besorolása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési kategóriába. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Standard & Poor\'s-nál két fokozattal a befektetési kategória alatt van a besorolás, míg a Moody\'s és Fitch Ratings hitelminősítőknél csak eggyel, tehát még mindig a Standard & Poor\'s a legpesszimistább Magyarországgal szemben. Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője is úgy látja, hogy a döntés pozitív jelzés, megerősíti azt, hogy javul Magyarország külső befektetői megítélése. Ugyanakkor a szakember is hangsúlyozta, hogy a magyar osztályzat még mindig nincs a befektetésre ajánlott kategóriában.

Felhívta a figyelmet arra: a munkaerő-piaci reform eredménye, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint már 4 millió 53 ezren dolgoznak Magyarországon, vagyis 2010 óta 300 ezer fővel bővült a foglalkoztattak száma, amely 22 éve nem volt ilyen magas, a munkanélküliségi ráta pedig 8,6 százalékra csökkent.

Az államtitkár kifejtette: a külföldi működő tőke GDP-hez mért aránya 2010 második negyedéve és 2013 harmadik negyedéve között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a visegrádi országok között, és a beruházási ráta is az európai uniós átlag felett van.

Cséfalvay Zoltán szerint Magyarország növekedési pályára állításában nagy szerepet játszott az újraiparosítási politika – amely ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a szolgáltatások ne lennének fontosak –, az ipar hozzájárulása a GDP-hez pedig messze meghaladja az uniós átlagot. Az államtitkár előadásában kitért arra is, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóvá tételéhez számos kihívásnak kell megfelelni. A feladatok között említette többek között a kutatás-fejlesztés (k+f) szerepének növelését, az üzleti környezet további javítását, valamint néhány adórendszerbeli változtatást. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: át kell tekinteni azokat a kisadókat, amelyek sok adminisztrációval vagy a vártnál kevesebb bevétellel járnak és csökkenteni kell a k+f-re rakódó adóterheket.

Cséfalvay Zoltán elmondta: ki kell terjeszteni az újraiparosítást, fokozni kell a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) beszállítói tevékenységét és növelni kell az export hazai hozzáadott értékét. Ahhoz, hogy a k+f nagyobb szerepet játsszon a gazdaságban, fontos a felsőoktatás, a nagyvállalatok és a kkv-k, startupok együttműködése. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy néhány nagyvállalat a termelő tevékenység mellett már a k+f innovációs tevékenységét is Magyarországon végzi, ami kedvező. Hozzáfűzte: az újraiparosításnál is célzottabb politikára van szükség, és azokra az ágazatokra kell koncentrálni, amelyekben Magyarországnak komparatív előnye van, ezek például a kreatív ágazatok, az infokommunikációs szektor, a biotechnológia vagy a gyógyszergyártás. Az adócsökkentés első lépése az lehetne, hogy a kutatás-fejlesztési ráfordítások az adóból, nem pedig az adóalapból lennének leírhatóak – mondta Cséfalvay Zoltán. Hozzáfűzte: a foglalkoztatás területén is további lépésekre van szükség, és az európai uniós forrásokat is hatékonyan, értelmesen kell felhasználni.

 

Egyébként a hitelminősítő a magyar szuverén besorolás kilátásának pénteki javítása és az osztályzat megerősítése mellett javította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzéseit is. A cég most 1,8 százalékos éves GDP-növekedési átlagot valószínűsít a magyar gazdaságban a 2014–2016-os időszakra a tavaly október óta érvényben volt 1,3 százalék helyett. A hitelminősítő rövidebb távon, 2014–2015-re 2 százalék körüli éves átlagnövekedést vár Magyarországon. A londoni City elemzői közösségében vannak ennél robusztusabb növekedési előrejelzések is. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja legutóbbi felülvizsgált prognózisában közölte, hogy Magyarországon az idén 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi becslésében szereplő 2,2, illetve 1,9 százalék helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.