2,5 százalékkal is nőhet a magyar gazdaság

Javították a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzéseiket a londoni elemzők.

TK
2014. 03. 21. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley londoni befektetési részlegének elemzőstábja pénteken közölte, hogy Magyarországon az idén 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi prognózisában szereplő 2,2, illetve 1,9 százalék helyett.

A ház az idei és jövő évi lengyel növekedésre adott előrejelzését 3,5, illetve 4,2 százalékra javította az eddig várt 3,2 és 3,6 százalékról. A Morgan Stanley elemzői Csehországban az idén 2,1 százalékos, 2015-ben 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a korábbi prognózisban valószínűsített 1,7, illetve 2,5 százalék helyett.

A Morgan Stanley elemzői a felülvizsgálat okai között kiemelték, hogy a három gazdaság tavalyi negyedik negyedévi GDP-adataiban már látszik a növekedési modell elmozdulása a nettó exportról az egyre kiegyensúlyozottabb összetétel felé. Ez a kulcseleme a cég azon várakozásának, hogy a közép- és kelet-európai térség gazdasági növekedése az idén a korábbinál jobb minőségű, erősebb és szélesebb bázison kiegyensúlyozott lesz.

A ház szerint a globális pénzügyi válság óta általánosságban is olyan mértékben javult a térség növekedési modellje, hogy össze sem lehet hasonlítani a 2007–2008 előttivel. Akkoriban a „könnyű kézzel adott” tőke robbanásszerű hitelkiáramlási növekedést táplált – különösen a devizaalapú hitelek esetében –, ami árbuborékot eredményezett az ingatlanpiacon. A belső kereslet megugrása és a helyi fizetőeszközök ereje felhajtotta az importot, ami esetenként két számjegyű százalékos folyómérleg-hiányokhoz vezetett.

A térségi kormányok azonban az erőteljes növekedést nem az államháztartási hiányok szerkezeti jellegű leépítésére használták fel, így a pénzügyi válság beütése utáni visszaesés sérülékennyé tette ezeknek a gazdaságoknak a közfinanszírozási szektorát.

A mai helyzet „nem is különbözhetne jobban” az akkoritól. A közép- és kelet-európai gazdaságok vagy jelentős folyómérleg-többleteket értek el – ez Magyarországra jellemző –, vagy olyan csekély a folyó hiányuk, hogy azt maradéktalanul fedezi a portfólió- és a működőtőke-beáramlás; ez a helyzet Csehországban, Lengyelországban és Romániában.

Teljes mértékben ezt az állapotot tükrözi, hogy a globális felzárkózó térségen belül a közép- és kelet-európai fizetőeszközök viszonylag ellenállóképesnek mutatkoztak a devizapiaci kilengésekkel szemben az elmúlt hónapokban – áll a Morgan Stanley pénteki térségi elemzésében.

A ház szerint a növekedési előrejelzések felülvizsgálatának másik fő tényezője az euróövezeti gazdaság teljesítményének javulása. A Morgan Stanley euróövezeti elemzőstábja az eddigi 0,5 százalékról 0,9 százalékra javította a valutaunió idei GDP-növekedésére adott becslését az erősödő – elsősorban a beruházási kiadásokban mutatkozó – belső fogyasztási dinamika alapján.

A City elemzői közösségében konszenzusos előrejelzés, hogy a magyar gazdaság idei növekedési üteme számottevően meghaladja a 2 százalékot.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői felülvizsgált legutóbbi prognózisukban 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett.

A Bank of America – Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítenek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak legújabb átfogó negyedéves prognózisa szerint Magyarországon 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható. A cég ugyanakkor azzal számol, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd. Emiatt a Capital Economics – a Morgan Stanley pénteki előrejelzéséhez hasonlóan – 2015-re az ideinél valamivel lassabb, 2,0 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdasági növekedés 2014-ben és 2015-ben is kiegyensúlyozott marad, mivel a nettó export és a belső felhasználás is pozitívan járul hozzá a GDP bővüléséhez. A külkereskedelmi többlet fennmaradását az erőre kapó nemzetközi gazdasági környezet vezérli, míg a belső motor már a fogyasztás lesz – olvasható a kutatóintézet legfrissebb elemzésében.

A zrt. szerint az idén a GDP-növekedés elérheti a 2,5 százalékot, míg jövőre a 2 százalékot. Kiemelik: a gazdaság 2013 végén minden eddiginél szélesebb bázisú növekedési szerkezetet mutatott a termelői oldalon. Az összes meghatározó nemzetgazdasági ág emelte a GDP-növekedés rátáját, élen a mezőgazdasággal és az építőiparral.

A felhasználói oldalon is kiegyensúlyozott volt a gazdaság teljesítménye, hiszen a külső és a belső forrásokra közel azonos mértékben támaszkodott. Az exportot a javuló nemzetközi konjunktúra segítette. Az uniós forrásokból megvalósuló állami és önkormányzati nagyberuházások vezérelte bruttó állóeszköz-felhalmozás mellett pedig már a gyorsuló fogyasztás is élénkítette a belső keresletet – írták.

A Századvég prognózisa szerint az év második felében erősödhet az MNB növekedési hitelprogramjának második szakasza iránti jelenlegi lanyha érdeklődés, segítve ezzel a versenyszféra beruházásainak bővülését, így a szektor jövőre átveszi az állami nagyberuházások vezérlő szerepét.

A fogyasztás növekedését a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése hajtja, amit a növekvő foglalkoztatottság, az emelkedő reálbérek, az újabb közműdíjcsökkentés és így az alacsony infláció segít. Ezek mellett a fogyasztói bizalom erősödése csökkenti a mérlegalkalmazkodás és az óvatossági motívum fogyasztást visszafogó szerepét, amely negatív hatás 2015-ben meg is szűnhet.

Az elemzés szerint jövőre a gazdaság eléri kapacitási korlátait, így a reálgazdaság bővülési üteme az ideinél visszafogottabb lehet. Mindezen hatások eredőjeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés 2014-ben elérheti a 2,5 százalékot, míg jövőre a 2 százalékot.

Az éves infláció az idén és 2015-ben is végig a jegybank 3 százalékos célja és a maginfláció alatt marad. A korábbi közműdíjcsökkentések 2014-ben kikerülnek a bázisból, de az újabb rezsicsökkentések még visszafogják a pénzromlás ütemét, ahogyan a negatív kibocsátási rés dezinflációs hatása is.

Jövőre ugyanakkor az infláció fokozatos felpörgésére számítanak az elemzők: tekintettel a bázishatásokra és a kereslet oldali inflációs nyomásra, az év végére a jegybanki célra emelkedhet a mutató.

A közlemény szerint a monetáris politika mozgásterét beszűkítette az amerikai jegybankrendszer (Fed) mennyiségi lazító intézkedéseinek kivonása és a kedvezőtlen globális kockázati környezet, noha az infláció további óvatos kamatcsökkentést lehetővé tenne. Az intézet elemzői arra számítanak, hogy az MNB lazító ciklusa a következő hónapokban eléri mélypontját.

A kiegyensúlyozott pálya mentén haladó növekedés nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét, és bár a GDP-arányos mutató csökkenő pályára kerül, továbbra is magas szinten maradhat – közölték.

A költségvetési hiány a Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint az egymást követő negyedik évben, vagyis 2014-ben is 3 százalék alatt maradhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.