Meddig szóljon a kilakoltatási moratórium?

A civilek az ellenzéktől is várnának komolyan vehető megoldási javaslatokat devizaügyben.

Jakubász Tamás
2014. 04. 23. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint megtudtuk, a CÖF-höz az utóbbi időben számos jelzés érkezett a hitelfelvevőktől. Az adósok rendszerint arról számoltak be: már megkapták az értesítést a kilakoltatási moratórium közelgő határidejéről, s ezzel arról, hogy otthonukat rövidesen el kell hagyniuk. A civil szervezet emiatt is sürgeti – átmeneti megoldásként – a moratórium meghosszabbítását. Csizmadia László megjegyezte: mindeközben a Kúriától gyors, de megfontolt ügyintézést várnak.

A devizahitel-csapda egymillió embert érint közvetlenül, a kártételek helyreállításában azonban – így vagy úgy –, de az ország többi kilencmillió lakosa is részt vállalhat – mondta az alapító szóvivő, aki szerint a helyzet végleges rendezése mindezek miatt a társadalom szolidaritását követeli meg. De emellett azt is, hogy akinek van kézzel fogható és hatékonynak mutatkozó ötlete, terjessze azt a közvélemény elé. Csizmadia László úgy véli: az eddig főként csak kritikai hangot megütő ellenzéki pártok a következő napokban, hetekben közzétehetnék, milyen hathatós módszerekkel oldanák meg a devizaügyeket.

A magáncsőd intézménye – ha idehaza megvalósulna – leginkább azokon a családokon segíthetne, amelyek legfeljebb két-három milliós tartozást halmoztak fel – így vélekedett a megoldási lehetőségeket firtató kérdésünkre a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Tóth Ádám szerint a módszer elsősorban a közműszámlákkal elmaradó személyeknek mutathatna kiutat. A devizaprobléma rendezésében azonban a magáncsőd csak közvetve kaphatna szerepet.

Hasonlóan nyilatkozott nemrégiben az igazságügyi tárca államtitkára is. Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek márciusban arról beszélt: lényegében két lépcsőben foglalkoznának a lakossági adósságok ügyével. Elsőként a devizajogszabályról szavazna az új Országgyűlés, így elrendezve a banki kölcsönök okozta gondokat. Ezután kerülhetne napirendre a családi csődvédelem. – Utóbbi szabályrendszer nem a devizahitelesek megsegítését szolgálná, inkább azoknak nyújtana menedéket, akik például hitelkártya-tartozást halmoztak fel, fogyasztási kölcsönnel maradtak el, esetleg a közműszámlákat nem tudják kifizetni – mondta a politikus. Hozzátette: a családi – más néven fogyasztási – csődvédelem eljárása, intézményrendszere a kisebb adósságok kigazdálkodásához kínálna segítséget.

Ismert, a végrehajtói és a közjegyzői kamara szerint szükségessé válhat, hogy a jogalkotók a devizaügy végleges rendezéséig meghosszabbítsák a kilakoltatási moratórium április végi határidejét. A Magyar Nemzet úgy tudja, a szaktárca már elemzi a feltételeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.