Tovább tarthat a kilakoltatási moratórium

Elemzi a szaktárca a kilakoltatási moratórium április végi határidejének meghosszabbítását – tudta meg lapunk.

Jakubász Tamás
2014. 04. 23. 2:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 30-a bizonyosan fontos dátum lesz a devizaügyekben. Az Európai Bíróság ekkor, vagyis jövő szerdán hirdeti ki döntését az úgynevezett Kásler-perben. Az uniós ítélet nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a Kúria kiegészítse decemberi jogegységi határozatát, s állást foglaljon abban, mikor felel meg az átláthatóság követelményének a bank egyoldalú szerződésmódosítása. A jogegységi döntés amiatt nyer különös jelentőséget, mert a devizaügy rendezésének jogi feltételei a Kúria határozata után válnak egyértelművé, s az Országgyűlés ezt követően fogadhatja el a hitelkérdést végérvényesen rendező jogszabályt. Az új előírások kialakítása azonban minden bizonnyal őszre marad, a Kúria ugyanis csak hónapok múltán, az augusztus végéig tartó ítélkezési szünetet követően hozhatja meg állásfoglalását. A jogalkotásnak így várakoznia kell.

A hitelezők azonban nem várakoznak, s bizonyos esetekben – a végrehajtási eljárás végén – az otthonát is el kell hagynia a devizahitelét visszafizetni nem tudó családnak. Az érintetteket április 30-ig védi a kilakoltatási moratórium, addig egy kölcsönfelvevőt sem tesznek utcára a végrehajtók. Szakmai és civil felvetések korábban a határidő meghosszabbítását szorgalmazták. Úgy tudjuk, a lehetőséget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is mérlegeli.

– Elfogadható megoldásnak tartja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, hogy a kilakoltatási tilalom tovább tartson – közölte a szervezet elnökségi titkára, Schmidt Zoltán. A kamara szerint a moratórium mindaddig érvényben maradhatna, amíg a devizahitel-adósok ügyét végleg nem rendezi a jogszabály. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet: a mostani rendelkezések értelmében május elseje és november utolsó napja között végrehajthatók a kilakoltatások. Mivel az előírások módosításáról egyelőre még nem született döntés, a végrehajtók a következő héttől hozzáláthatnak a jogerős végzések teljesítéséhez.

Schmidt Zoltán ennek kapcsán arról beszélt, hogy a végrehajtó nem mérlegelhet, nem veheti figyelembe az adós hátterét, az eset részleteit. A kilakoltatás vagy más intézkedés csak akkor mellőzhető, ha a hitelező haladékot ad az adósnak, esetleg eláll a végrehajtástól. A folyamatot emellett a bíróság végzése is megakaszthatja – az adósok az ügyükben eljáró ítélkező fórumnál kezdeményezhetik a végrehajtás felfüggesztését. Kérelmük akkor lehet eredményes, ha megfelelő dokumentummal igazolják, hogy nem sújtották őket rendbírsággal, és van olyan méltányolható körülmény, amely indokolttá teszi a folyamat megállítását.

A teljes cikket a szerdai Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.