„A cél Európa legerősebb földtörvénye”

Csütörtök éjféltől megszűnt a földvásárlási moratórium hazánkban. Az új földtörvényre a történelmi előzmények ismeretében égető szükség volt.

MNO
2014. 05. 01. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháborút követően néhány év alatt lezajlott a nagybirtokrendszer leépítése Magyarországon, és megkezdődött a termelőszövetkezetek kialakítása. A magántulajdon megszüntetése szovjet mintára, azaz a kollektivizálás visszavetette a termelést, hiszen nem tette motiválttá a gazdálkodókat abban, hogy többet és keményebben dolgozzanak. A 60-as évekre gyakorlatilag a mezőgazdasági földterületek csaknem egésze termelőszövetkezetek kezelésébe került, erre erőszakkal vették rá a gazdák túlnyomó többségét. A rendszerváltást követően aztán a gazdálkodók természetesen tömegesen hagyták el a szövetkezeteket.

A 1991-es kárpótlási törvény a földjeiktől korábban jogtalanul megfosztott gazdák kártalanítását célozta. A pártok a kisbirtokrendszer újraépítését látták megoldásnak, azt viszont nem vették figyelembe, hogy az egykori földtulajdonosok leszármazottainak többsége – akik most visszaszerezhették a korábbi családi gazdaságokat – már nem földműveléssel foglalkozik, és az ahhoz szükséges technológiával sem rendelkezett. A szocialista időszakban elvett tulajdonokat, köztük a termőföldeket kárpótlási jegyek útján lehetett visszaszerezni.

Miután a kárpótoltakat nem védte semmilyen garanciális szabály, megjelentek az ingatlanspekulánsok, és rendkívül alacsony áron, hatalmas földterületeket tudtak megszerezni. Felvásárolták az ingatlanjegyeket, és az országban bárhol licitálhattak földekre. Többségük a volt állami gazdaságok és téeszek irányító testületéből kerültek ki, ami nem véletlen, hiszen ők voltak a legjobban értesültek az egyes területek privatizációját illetően. A hatályos jogszabály azt sem írta elő, hogy a mezőgazdasági területhez jutónak bármilyen módon kötődnie kell a termőföldhöz, így egy sor olyan személy vásárolhatott birtokot, akinek semmiféle gazdálkodói tapasztalata nem volt.

A legnagyobb – akár millió hektáros nagyságrendű – ügyletek mögött a gazdagabb országok kormányai, továbbá magánbefektetői körök, bankok és pénzintézetek állnak. A földvásárlás hátterében tetten érhető a – sok esetben osztrák – spekulációs szándék, de történhet stratégiai céllal is, amely a nemzeti élelmezésbiztonság megteremtését szolgálja.

Éppen ezért volt a tavaly érvénybe lépett földtörvény egyik sarokpontja, hogy a földet meg kell védeni a bel- és külföldi spekulánsoktól. A zsebszerződések megakadályozására egy önkéntes bevallásra alapuló törvény született. Ennek lényege, hogy ki-ki egy adott határidőig nyilatkozhatna arról, milyen földterülettel rendelkezik. A bevallás elmulasztása a földterületek állami tulajdonba vételét vonná maga után. Egy esetleges csalás esetén pedig büntetőjogi felelősségre vonásra is lehetőség volna.

Ezt egészíti ki az a szempont, hogy a földet az tulajdonolhassa vagy vehesse haszonbérbe, aki megműveli, vagyis a földműves. Ez a gyakorlatban a családi gazdaságok támogatását jelenti a zöldbárókkal és átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságokkal szemben, hiszen a családi gazdaság egy életformát is jelent, amelyben a gazdálkodás és a környezetgazdálkodás szerves egységet alkot. A tulajdonviszonyokat tekintve a gazdálkodás ugyanakkor nem csak saját földön, hanem bérelt területen és eszközökkel is folyhat.

A földhaszonbérleti pályázatok eredményeként hazánkban megsokszorozódott a földhasználók száma. Például Csongrád megyében ma 45-ször annyi a földművesek száma, mint 2012 előtt. Hajdú-Bihar megyében megnyolcszorozódott, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Vas- és Zala megyében pedig egyaránt megtízszereződött a földhasználók száma, míg Győr-Moson-Sopron megyében meghússzorozódott.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn a Magyar Nemzetnek a földtörvény kapcsán azt mondta: „az unió részéről kifogásokat fogalmaznak meg a földtörvénnyel kapcsolatban, külföldi támadások is értek bennünket. Bármilyen változtatás a jelenlegi földtörvényen csak még nagyobb szigort, a magyar föld még komolyabb védelmét jelenheti, ezen dolgozunk most a tárca részéről. A célunk továbbra is az, hogy a magyar föld magyar tulajdonban maradjon, és Európa legerősebb földtörvénye még inkább erős legyen”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.