Szabadulnának földjeiktől az osztrákok

Tömegesen keresnek új magyar vevőt a termőföldekre a nyugati határszélen.

Dénes Zoltán
2014. 06. 24. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még korántsem került pont a magyar termőföldeket érintő, úgynevezett zsebszerződések ügyére. A közéletben tapasztalható csend ellenére komoly mozgások zajlanak a háttérben – közölte megkeresésünkre a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. – Nyugat-dunántúliként naponta tapasztalom, hogy a zsebszerződés megkötésében korábban részt vevő magyar és osztrák felek közösen keresnek egy harmadik személyt, hogy felbonthassák az eddig titokban tartott megállapodásukat – tette hozzá Nagy István.

Az államtitkár szerint jellemző, hogy a magyar fél már rég elköltötte azt a pénzt, amit az osztráktól kapott a föld ellenértékeként. Az osztrák „vevők” viszont ráébredtek arra, hogy soha nem kerülhet legálisan nevükre az a terület, amit korában fű alatt megvettek. Ezért most igyekeznek keresni egy harmadik felet – természetesen magyar állampolgárt –, akinek eladhatják a földet. Ez – szögezte le az államtitkár – legális és jól járható út, ami ráadásul minden érintettnek kedvező végeredmény lehet. Mindezzel ráadásul a törvény is maximálisan eléri az eredeti célját, hiszen a földek legálisan és a valóságban is magyar kézbe kerülnek. Nagy István beszámolója szerint ez a folyamat inkább jellemző a nyugati határszélre, a ritkább az, hogy a törvény erejével akarja valaki kikényszeríteni a külföldi tulajdonos levonulását egy adott területről.

Az államtitkár tudomása szerint a zsebszerződésekkel kapcsolatos büntetőügyek száma alig éri el az egy tucatot.

Zsebszerződésnek tipikusan azokat a megállapodásokat nevezzük, amelyekkel egy külföldi megpróbálja megszerezni a föld tulajdonjogát, ám mivel ezt a jogszabály nem engedi, más szerződésekkel – haszonélvezeti és jelzálogjog bejegyzésével vagy haszonbérlettel – leplezik az adásvétel tényét. Az uniós csatlakozási szerződésünkben vállaltaknak megfelelően május elsején megszűnt a külföldiek földvásárlási tilalma. De a kormány által elfogadott új földtörvény lényegében továbbra is garantálja, hogy csak a magyar gazdálkodók juthassanak termőföldhöz. A közösségi szabályozás miatt az elvi lehetőséget meg kellett adni az uniós polgárok földszerzésére. Ugyanakkor többszörös védvonalat építettek ki, komoly feltételekhez kötve a földszerzést. Ezek garantálják, hogy csak a helyben élő, életvitelszerűen gazdálkodó magánszemélyek vásárolhatnak földet. Példaként említhető a helyieknek kedvező elővásárlási jogosultsági sorrend, a hatósági engedélyezési eljárás és a helyi földbizottságok vétójoga is.

– A jogszabály májusi életbelépése után mintha nemzetközi szinten is elhallgattak volna a kritikusok – mondta Nagy István. Az államtitkár szerint ez nem meglepő, mert a törvény hazai készítői uniós példákat vettek alapul, vagyis EU-konform megoldásokat ültettek át a hazai gyakorlatba. Mint mondta, a magyar kormány eddig nem kapott választ az Európai Bizottságtól az új földtörvénynyel kapcsolatos kérdéseire, ezért nem terjesztette be még a jogszabállyal kapcsolatban már tervezett módosító javaslatokat. Nagy István emlékeztetett arra, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény teljes egészében idén május elsején lépett életbe. Ennek egyes elemeit pedig több uniós tagállami vezető is kifogásolta, ezért a kormány úgy döntött, a demokratikus elvek erőteljesebb érvényesítése érdekében változtat némely előíráson. A legfontosabb módosítás a termőföld- adásvételek során vétójoggal felruházott helyi földbizottságokat érintené. Ezeket az eredeti tervekkel szemben nem a jegyző által összehívott helyi földművesek hoznák létre, hanem a polgárok által közvetlenül megválasztott települési képviselő-testületek kérnék fel a tagokat a bizottsági munkában való részvételre.

Közben a parlament tegnap kezdte el tárgyalni Font Sándor fideszes képviselő hat földügyi tárgyú jogszabályt is módosító javaslatát, amelynek néhány paragrafusa a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényt módosítaná úgy, hogy előkészítse a közhiteles címregiszter kialakítását. A javaslat emellett hatékonyabbá tenné a három hektárnál kisebb állami területek értékesítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.