3,2 milliárd forintra büntetett a GVH

Két kartellügy vitte a prímet.

LM
2014. 07. 26. 12:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint továbbra is sok jelzés érkezett az egészségre ható készítményekkel, az étrend-kiegészítőkkel, a fogyasztói csoportok megtévesztő hirdetéseivel, valamint az üdülési jogok értékesítésével kapcsolatban.

A GVH először a tavaly decemberben lezárt, az irodaszer-forgalmazók piacán feltárt kartellügyben, majd az idén májusban a transzportbetongyártók kartellezése kapcsán fizetett informátori díjat, amelyre a versenytörvény alapján 2010 áprilisa óta van lehetősége a hatóságnak. A díj a kiszabott bírság – az első esetben 1 milliárd, a másodikban 2,8 milliárd forint – egy százaléka volt.

A hivatal hangsúlyozta, az elmúlt fél év kiemelkedő eseménye volt a versenytörvény – a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény – módosítása. Ennek eredményeképpen a GVH korszerűbb – és a kiszámíthatóságot segítő – jogszabályi háttérrel, a mai európai joggyakorlathoz még inkább igazodva látja el a munkáját.

A módosítások az ügyfelek számára is kedvező változásokat tartalmaznak. A fúziókontroll során rövidülnek a döntéshozatali határidők, a kartellügyek gyorsabb lezárását pedig egy új jogintézmény, az egyezségi kísérlet segíti. Utóbbi a magyar versenyjogi szabályozásban teljesen új jogintézmény, az Európai Bizottság és számos tagállami versenyhatóság már sikerrel alkalmazta. A GVH bízik abban, hogy – a jogsértő és a versenyhatóság egyezsége után járó 10 százalékos bírságcsökkentésre figyelemmel – a jogintézmény beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A Gazdasági Versenyhivatal a korábbi évekhez hasonlóan kiemelten fontosnak tartja a fúziós ügyek mihamarabbi lezárását. Az egyszerűbb ügyeket 20-25, a bonyolultabbakat pedig átlagosan 90-100 nap alatt zárja le a hivatal, korábban ezek időtartama 103, illetve 186 nap volt. Egy neves nemzetközi intézmény (Global Merger Control Index – GMCI) értékelése szerint a fúziós eljárásoknál Magyarország az uniós versenyhatóságok között az élmezőnybe tartozik.

Egy konzervatív hatásbecslés alapján (ex ante impact assessment) kimutatható, hogy a fogyasztók legalább 58 milliárd forintot takarítottak meg a GVH működésének köszönhetően a 2008 és 2012 között lezárt kartell-, erőfölényes és fúziós eljárások nyomán. A módszert a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének munkatársai auditálták, és megállapították, hogy megfelel a legjobb nemzetközi gyakorlatnak – áll a közleményben.

A GVH továbbra is kiemelt céljának tekinti a fogyasztók tájékozottságának, versenyjogi ismereteinek és tudatosságának a növelését, ezért júniustól Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodát nyitott öt nagyvárosban: Debrecenben, Egerben, Szegeden, Pécsen, Győrben. Segítségükkel a GVH tevékenységével kapcsolatos információkat a fogyasztók és a piaci szereplők helyben is elérhetik, emellett versenyjogi tanácsadó helyként is működnek az irodák.

A Gazdasági Versenyhivatal folytatja a versenyjogi megfelelést támogató programját (megfeleles.hu), melyet első hullámban idén nyáron, majd ősszel reklámkampányban is népszerűsít.


A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.