Kutatás-fejlesztési bummot hozott 2013

Országszerte nőtt a kutatási helyek és a kutatással foglalkozók létszáma is – derül ki a KSH által közreadott előzetes adatokból.

NT
2014. 07. 07. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások k+f ráfordításai 2013-ban 22,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, de az államháztartási szektorban is 19,1 százalékos volt a növekedés – közölte a KSH. A felsőoktatási kutatóhelyeken viszont az elmúlt évinél is erősebben, 9,7 százalékkal csökkentek a K+F kiadások – jegyzi meg az elemzés.

A kutatóhelyek száma országszerte 2,2 százalékkal bővült, a kutatással foglalkozók tényleges létszáma pedig 3,1 százalékkal lett magasabb. Így 3159 kutatóhelyen 58,2 ezren végeztek k+f tevékenységet tavaly Magyarországon – olvasható a jelentésben.

A kutatás-fejlesztési ráfordítások forrásaiban a vállalkozások képviselték a legnagyobb részt, 46,8 százalékban a piaci szférából származtak a befektetések. A költségvetés részaránya ennek megfelelően tovább csökkent, bár a 2012-es kiadásoknál tavaly 12,4 százalékkal több k+f tevékenységet finanszírozott az állam. A legnagyobb ütemben, 24,3 százalékkal a külföldről származó források nőttek tavaly, ezzel a részesedésük is emelkedett – írja a KSH.

Mint azt megírtuk, a 2014-től 2020-ig tartó időszakban az úgynevezett Horizon 2020 keretében 77 milliárd eurónyi forrás érhető el k+f finanszírozásra, amelyből a cél 300 millió euró lehívása. A másik csatorna az a 800 milliárd forint, amely kutatás-fejlesztésre fordítható a következő ciklusban, ebből 521 milliárd nem visszatérítendő, míg 200 milliárd a visszatérítendő eszköz.

Még 2014 elején mondta a Nemzeti Agykutatási Program aláírásakor Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ösztönözni kell a felfedező kutatásokat, a megelőzést, és az innovációt. Mint hangsúlyozta, ahhoz hogy Magyarország a termelési központ mellett kutatási innovációs térséggé is váljon Európában kell egy „zászlóshajó”. Kiemelte azt is, hogy változtatni kell a magyar szellemtörténetnek azon a „fájdalmas toposzán”, amely szerint a magyar kutatók, tudósok ötleteiből, felismeréseiből alig hasznosult valami Magyarországon, a magyar gazdaságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.