Ez a kormány politikájának alapköve

A szakmai műhelyek képesek arra, hogy valóban megteremtsék a hátrányos helyzetű családok felemelkedésének esélyét.

TK
2014. 09. 18. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czibere Károly az Ökomenikus Segélyszervezet (ÖS) Tandem elnevezésű programjának módszertani konferenciáján jelezte ugyanakkor: a jövőben a szociális műhelyek, szervezetek tapasztalataira kívánja építeni az államtitkárság az esélyteremtést előtérbe állító tevékenységét. Hozzátette: éppen ezért egyre könnyebbé kívánják tenni a szociális és gyermekjóléti szolgáltatók munkáját, és nyitottak az ehhez kapcsolódó javaslataik befogadására.

Úgy vélekedett, a szakmai műhelyek képesek arra, hogy valóban megteremtsék a hátrányos helyzetű családok felemelkedésének esélyét; ez a munka pedig a közösségépítésen keresztül vezethet sikerre. Ebben a helyzetben – folytatta – kulcsfontosságú kérdés a szolgáltatások minősége, ugyanis a közpénzek hatékony felhasználása érdekében a rendelkezésre álló forrásokból olyan szolgáltatásokat kell finanszírozni, amelyek eredményesek, ezért az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat folyamatosan beépítik a finanszírozás folyamatába.

A források hatékony felhasználását segítik azok a szociális, az egészségügyi és az oktatási ágazatok közötti munkacsoportok is, amelyek október elejétől kezdik meg tevékenységüket – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy szakmai egyeztetés eredményeként októberben a kormány elé kerül a képzési, továbbképzési struktúrát, a szakvizsgarendszert és a bérezést is magában foglaló szociális dolgozói életpályamodell. A kormány elkötelezett a szociális ágazat, illetve az életpályamodell kialakítása iránt – mondta Czibere Károly.

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete azt hangsúlyozta, hogy az ÖS szemléletváltása nyomán a krízishelyzetek kezelésén túl egyre inkább arra törekednek, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák az esélyteremtést; ezt szolgálja a Tandem program is.

Felhívta a figyelmet: az ÖS munkatársai az elmúlt évtizedekben bizonyították, hogy hisznek a lehetetlen helyzetek megoldásában.

A segélyszervezet egyik legfontosabb értéke az állandó megújulás készsége, ennek során pedig a krízishelyzet megoldásán túl arra törekednek, hogy az emberhez méltó életmód alapvető feltételeként megteremtsék a munkához jutás esélyét is – mondta Lévai Anikó.

A gyermekek és szülők fejlesztését, a munkaerő-piaci felkészítést szolgáló Tandem programot 2012-ben indította útjára az ÖS a dán Velux Alapítvány finanszírozásával. A megvalósítás során civil és egyházi szervezetek nyerhetnek 2 és 4 millió forint közötti támogatást a helyi sajátosságokhoz igazodó, többek között az egészséges életmódra, a családi életre, állat- és kertgondozásra oktató projektek, munkaerő-piaci fejlesztések megvalósítására. Mindennek nyomán országszerte immár 36 program valósult meg – hangzott el a tanácskozáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.