Magyarország a régió egyik motorja

A jól teljesítő export mellett a végre beindult lakossági fogyasztás is hajtja a növekedést.

Csécsi László
2014. 09. 19. 4:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a magyar gazdaság erős lendületének számos átmeneti hatású tényezője is van. Az EBRD ezek közé sorolta az EU-folyósításokból finanszírozott állami infrastrukturális kiadásokat, a hatósági közműdíjcsökkentéseket, amelyek gyakorlatilag a háztartások javára végrehajtott forrásjuttatásnak felelnek meg, valamint a bankok költségére végrehajtott, a devizahiteleseknek kedvező könnyítéseket.

A jelentés a közép-európai régió kapcsán megjegyzi, hogy az orosz–ukrán konfliktus és az ennek következtében bevezetett szankciók kedvezőtlenül befolyásolják az országok gazdaságát, igaz, minden országra eltérő mértékben hatnak. Míg Lengyelország különösen megszenvedi a szankciókat, addig Magyarországot jóval kisebb mértékben sújtják a korlátozások.

Az EBRD egyébként nemcsak hazánk esetében javította a növekedési kilátásokat, mint megjegyzik, az egész régió esetében nagyobb növekedést várnak a májusban prognosztizáltnál. A közép-európai gazdaságok átlagosan 2,5 százalékkal nőnek az idén, míg tavasszal még 2,2 százalékos bővülést várt a bank. Jövőre pedig 2,8 százalékkal növekedhetnek a gazdaságok. Az előrejelzések javítását az EBRD szerint a belső kereslet élénkülése indokolja, annak ellenére, hogy az országokra minden bizonnyal kedvezőtlenül hat az orosz–ukrán konfliktus, ezen belül is az EU-s élelmiszerek orosz bojkottja.

A magyar gazdaság teljesítményére adott prognózisaikat más nagy londoni házak is javították az utóbbi időben – hívta fel a figyelmet a távirati iroda, de főként az ukrajnai válság áthúzódó hatásai miatt jövőre szintén az ideinél lassabb magyar növekedéssel számolnak.

A Morgan Stanley globális bankcsoport közgazdászai legutóbbi felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy a hazai kereslet élénkülése és a devizahitelesek terheinek enyhítése alapján könnyen elképzelhetőnek tartanak akár 3,5 százalékos idei éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A cég korábbi előrejelzése még 2,9 százalékos növekedést valószínűsített 2014-re Magyarországon. A ház jövőre háromszázalékos magyar GDP-bővüléssel számol az általa eddig jósolt 2,4 százalék helyett. A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy véleményük szerint ezt az ütemet nehéz lesz fenntartani 2015 után. A cég ezért 2016-ban 2,3 százalékos egész éves növekedést vár Magyarországon.

A JP Morgan legutóbbi felülvizsgált becslésében szintén változtatott a magyar kilátásokon. A második negyedévi adatok alapján az eddigi három százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében három százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy a „külső ellenszél”, ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport közgazdászai új előrejelzésükben az első félévi erőteljes teljesítmény alapján háromszázalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítettek 2014 egészére, de a ház szerint az orosz–ukrán konfliktus 2015-ben akár egy teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.