Szijjártó: Új külpolitika, új válaszok

A kínai vállalatok számára Magyarország lett Európa kapuja, az idén pedig jó esély van arra, hogy a tavalyi után újabb rekordot döntsön a Kínába irányuló magyar export.

LR
2014. 09. 05. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég Alapítvány, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Napi Gazdaság Kiadó közös rendezvényén Szijjártó Péter kiemelte: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a 2010-ben elhatározott külgazdasági stratégia, a keleti nyitás keretében 2018-ra a magyar export egyharmada irányuljon az Európai Unión kívülre, a jelenlegi 21 százalékkal szemben. Az államtitkár szerint ennek egyik fő pillére a Kínával való stratégiai együttműködés erősítése.

Tang Csia-hszüan, Kína volt miniszterelnök-helyettese, volt külügyminiszter hangsúlyozta: Kína örömmel működik együtt egy „új selyemút” kiépítésében, és keresi az együttműködési lehetőségeket a kelet-közép-európai országokkal, köztük Magyarországgal.

Szijjártó Péter kifejtette: a világgazdasági válságra adott válaszként Magyarország – amelynek teljesítményét nyitott gazdaság lévén az exportteljesítmény határozza meg – új típusú kül- és külgazdaság-politikát hirdetett.

A keleti nyitás célja, hogy Magyarország szoros és stratégiai partnerséget építsen fel a tőle keletre lévő, gyorsan növekvő országokkal. Ez ugyanakkor nem egy lábon álló, hanem kiegyensúlyozott, a hagyományos piacokon a magyar jelenlétet fenntartó külgazdasági stratégiát jelent – fűzte hozzá Szijjártó Péter. Mint mondta, azt is szeretnék, ha minél több kis- és közepes vállalkozás jutna exportlehetőséghez. Az államtitkár kifejtette: a kormány célja, hogy elsősorban Magyarország legyen a kínai vállalatok európai üzleti tevékenységének regionális központja, illetve hogy a kínai áruk Nyugat-Európába juttatása során Magyarország legyen a fő tranzitútvonal. Ezen célokhoz jó alapot ad, hogy tavaly a Kínába irányuló magyar export rekordot döntött és elérte a 2 milliárd dollárt, az idén az első fél évben további, 11 százalékos bővülés volt.

Szijjártó Péter szerint azt, hogy Magyarország lett Európa kapuja a kínai vállalatok számára, több beruházás is alátámasztja. Példaként említette, hogy Magyarország legnagyobb kínai befektetője, a Wanhua csoport a Borsodchem megvásárlásával a világ harmadik legnagyobb izocianátgyárát hozta létre, a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a ZTE pedig jövőre Magyarországra hozza európai mobiltelefon-javító központját. Az államtitkár emlékeztetett arra az e heti bejelentésre is, amely szerint mintegy 30 milliárd forintos beruházással Kazincbarcikán építi fel európai citromsavgyárát a kínai RZBC vállalatcsoport. Hozzáfűzte: hamarosan újabb kínai citromsavgyár alapkövét is leteszik Magyarországon. Ezenkívül a Huawei 2015-től teljes európai exportját Magyarországról fogja kiszolgálni. Szólt arról is, hogy a Kínából Európába jutó áruk egy része vasúton, egy másik része dél-európai kikötőkön keresztül érkezik a kontinensre. Ehhez kapcsolódóan két infrastrukturális fejlesztésről is folyamatosak a tárgyalások Kínával: a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról, illetve a V0 vasúti gyűrű felépítéséről – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter. Mint mondta, a magyar–kínai kapcsolatok a felvétel óta eltelt 65 évben soha nem voltak ilyen jók és eredményesek.

Tang Csia-hszüan előadásában kifejtette: az utóbbi tíz évben a világgazdasági helyzet változásával Kína is előrehaladt, és a világ második legnagyobb gazdasága, legnagyobb exportországa és legnagyobb devizatartalékkal rendelkező állama lett, amely a jövőben szeretné tovább mélyíteni a reformokat. Tovább kell erősíteni a jövőben Kína és Európa kölcsönösen előnyös partneri kapcsolatát. A volt külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Kína nemrég felvetette a Selyemút gazdasági övezet létrehozását. A magyar–szerb vasútvonal ezen övezet összeköthetőségének és átjárhatóságának szimbóluma, és megmutatja, hogy Kína a kelet-közép-európai országokkal szorosan együttműködve kívánja létrehozni az új Selyemutat – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.