Jó híreket közölt a Moody’s

Javultak a magyar növekedési kilátások, de csak fokozatos adósságcsökkenés várható.

MNO
2014. 11. 25. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának értékelése szerint a magyar gazdaság teljesítménye kezd reagálni a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseire és az Európai Unió forrásainak fokozottabb felhasználására. Ennek jele, hogy a beruházások értéke – amely 2013 első negyedéig négy és fél éven át folyamatosan csökkent – növekedési pályára állt. A fogyasztást egyes adóintézkedések és az alacsony infláció élénkíti, és ebben a környezetben az elmúlt két évben a háztartások elkölthető jövedelmi hányada növekedésnek indult. Emellett az export továbbra is versenyképes az árak alapján, és valószínűleg a következő 12-18 hónapban is az egyik tényezője lesz a magyar gazdaság növekedésének, jóllehet a külső kereslet visszaesése miatt várhatóan csökkenő mértékben.

A középtávú magyar növekedési potenciált ugyanakkor strukturális tényezők korlátozzák, ezek közé tartoznak a gyenge demográfiai mutatók, a térségi összehasonlításban alacsony foglalkoztatottsági ráta és a rossz befektetési klíma – áll a Moody’s elemzésében. A hitelminősítő mindezek alapján azt jósolja, hogy a következő három évben a bruttó hazai össztermék (GDP) évi átlagban 2,2 százalék körüli ütemben bővülhet. A cég londoni elemzői a térség többi gazdaságában 3 százalékos éves átlagos növekedési ütemet várnak ebben az időszakban.

A ház magyar növekedési prognózisa jórészt megegyezik más nagy londoni házak rövid távú előrejelzéseivel. A UBS-bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a 2015–16-os időszakra szóló átfogó térségi prognózisukban szintén 2,2 százalékos növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a felzárkózó térségről összeállított, novemberre szóló havi előrejelzésükben ugyancsak 2,2 százalékos növekedést jósoltak 2015-re.

A Moody’s keddi prognózisa szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta idén 77 százalék lesz, ami meghaladja a Magyarországhoz hasonló besorolású szuverén adósok átlagát. Ez továbbra is magas adósságráta, pedig a magyar kormány elkötelezetten törekszik arra, hogy a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány 3 százalék alatt maradjon – hangsúlyozzák a londoni elemzők.

A cég e hónap elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló negatívról a Ba1 szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A hitelminősítő a lépést a szintén elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

A Moody’s lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel. A Standard & Poor’s március vége, a Fitch Ratings 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Fitch pénteken végzi el a magyar adósosztályzat soros felülvizsgálatát.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata BB/B. A hosszú futamidejű BB magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody’s és a Fitch szuverén magyar besorolásánál. A Moody’s Ba1 hosszú távi osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB+ minősítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.