El kell állnia az OPEC-nek a PSG megvásárlásától?

Az olajárak meredek esése miatt az OPEC tagországai visszafogják külföldi befektetéseiket – írja a Financial Times.

MD
2014. 12. 04. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A petrodollárok az utóbbi húsz évben nagyban hozzájárultak a globális pénzügyi likviditás növeléséhez, magasan tartották az értékpapírok árait és alacsonyan a hitelköltségeket.

Ötven dollárra, vagy akár ez alá is csökkenhet a Brent hordónkénti ára – jósolja a japán intézményi befektetők jelentős hányada a Barclays csütörtökön ismertetett új felmérése szerint. A ház azt a kérdést tette fel a japán intézményi kötvénybefektetőknek, hogy milyen árszinten várják az olajárak mélypontját a nyár óta eddig végbement csaknem 40 százalékos zuhanás után. A válaszadóknak pontosan a fele 60-70 dollár között, 21,4 százalékuk azonban 50 dolláron vagy még alacsonyabban valószínűsíti a Brent várható árfolyammélypontját.

A globális alaptípusnak tekintett Brent kőolaj árának június óta tartó, mára 40 százalékot is elérő csökkenése megfordíthatja ezt a trendet. A Brent hordónkénti nagykereskedelmi ára 70 dollár körül mozog. A BNP Paribas francia nagybank számításai szerint ha a hároméves átlagot jelentő 105 dolláros szint helyett marad a mostani, akkor 316 milliárd dollárral csökken az OPEC-országok bevétele. Így a tagállamok visszafogják az olyan nagyszabású bevásárlásokat, mint a londoni Harrods üzletház megvétele, vagy a Paris Saint-Germain futballcsapat megvásárlása.

Az Egyesült Államokban kitermelt olaj – főleg palaolaj – mennyiségének növekedése is visszafogja a petrodollárok likviditásnövelő hatását. Az Egyesült Államok a korábbinál kevesebb olajat importál, tehát kevesebb dollár kerül a világpiacra, egyes elemzők szerint dollárhiányhoz vezetve.

Az olajárak csökkenése az OPEC tagállamait nem egyenlő mértékben érinti. Szaúd-Arábia hatalmas devizatartalékkal rendelkezik, így ellenállóbb a bevételkiesés hatásainak. Venezuela azonban jobban megérzi a nyersolaj árának esetleges további esését, amely a 60 dolláros szintet is elérheti egy olajipari befektetési alapkezelő szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.