Hatéves mélypontra esett az olajár

Ötven dollár alá zuhant szerda reggel az északi-tengeri könnyűolaj ára. A szaúdiak sem változtatnak, ami egyre nagyobb krízisbe taszítja az oroszokat.

HZS
2015. 01. 07. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brent februári szállítása hordónként (159 liter) 49,92 dollárba került közép-európai idő szerint kilenc óra körül, majd az ár visszaemelkedett a lélektani küszöbnek tekintett 50 dollár fölé, és azóta is e szint körül ingadozik.

Legutóbb 2009 májusában fordult elő, hogy 50 dollár alatt kereskedjenek a Brenttel. A Brent 51,10 dolláron zárt kedden. A szerdai kereskedésben eddig 49 dollár 70 cent és 51 dollár 26 cent között alakult a jegyzés.

Tíz órakor 49 dollár 98 centen kereskedtek a Brenttel, ami 1 dollár 12 centes, 2,20 százalékos esést jelent. Ugyanekkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó WTI (West Texas Intermediate) amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként 47,07 dolláron állt, 1,77 százalékkal, 85 centtel lett olcsóbb.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolajexportőre továbbra sem mutat hajlandóságot a kitermelés csökkentésére. Ennek oka szakértők szerint, hogy az olajárak alacsonyan tartásával visszaszerezze piaci részesedését, amelyet elveszített az amerikai palaolaj-kitermelőkkel szemben.

De az árak eséséhez ezenkívül hozzájárul a gyengülő euró és az erősödő dollár, valamint a görög gazdaság állapotával kapcsolatos bizonytalanság is.

A szegényebb, olajtermelő fejlődő országok is megsínylik az eredetileg Oroszország elleni nyomásgyakorlás egyik eszközeként bevetett olajárfegyvert. A Nemzetközi Valutaalap elemzése szerint az oroszok ellen irányuló olajfegyver áldozatai között kifejezetten szegény államokat is találni – ilyen például Nigéria, Csád, Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, Algéria vagy Kamerun. Az érintett országokban a nemzeti valuták elértéktelenedése és a tervezettnél jóval kisebb bevételek miatt borulnak a költségvetések, ezért várhatóan a szociális kiadásokon kell majd spórolni.

Az olajtermelő államok fizetőeszközének nyár óta tartó gyengülése eddig – az orosz rubel mellett – leginkább az államcsőd közelében álló Venezuelát és az Afrika legnépesebb államának számító Nigériát viselte meg a legjobban az IMF elemzése szerint.

Rosszul járnak azok az olajtermelő államok is, ahol stabilabb a háttér, de a csökkenő olajár lassan eléri, illetve már túl is lépte a kitermelés költségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.