Ennyire komoly lengyel leckét kaptunk?

Londoni elemzők szerint a lengyel jegybank a héten „elhamarkodottan” nyilvánította befejezettnek monetáris enyhítési ciklusát.

BuL
2015. 03. 05. 22:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel jegybank monetáris tanácsa szerdán a vártnál nagyobb mértékben, 0,50 százalékponttal, 1,50 százalékos mélységi rekordra csökkentette az alapkamatot, és egyértelműen jelezte, hogy ezzel befejeződött az enyhítési ciklus.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai csütörtöki helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy a lengyel monetáris testület „túl korán” adott jelzést a kamatcsökkentések befejezésére, egyebek mellett azért, mert a globális dezinflációs folyamat okai messze nem csupán az olajárak zuhanására korlátozódnak, és ez tényleges lefelé ható nyomást gyakorolhat a lengyel maginflációra.

Az RBS londoni elemzői szerint – bár nem ez a ház alapeseti forgatókönyve – szükségessé válhat a lengyel monetáris testület jelzésének felülvizsgálata. Ugyanis ha a zloty például az állásfoglalás nyomán erősödésnek indul, az „sarokba szoríthatja” a lengyel jegybankot, mivel a zloty erősödéséből még további erőteljes lefelé ható nyomás hárulhat a maginflációra, miközben a nyersolajárak tavalyi zuhanásának másodlagos inflációs hatásai sem szűrődtek még át fogyasztói szintre.

Az RBS londoni elemzői szerint a lengyel monetáris tanács döntésének egyik tanulsága az, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsának nem szabad előre megkötnie saját mozgásterét a várhatóan már ebben a hónapban újrakezdődő enyhítési ciklus kiterjedésének előzetes meghatározásával.

A ház szerint a lengyel jegybank lépésének az is a következménye lehet, hogy az MNB-nek a vártnál valamelyest erőteljesebb enyhítési lépést kell fontolóra vennie. Az RBS jelenlegi előrejelzése szerint az MNB újabb enyhítési ciklusa a március 24-ei kamatdöntő ülésen egy 0,10 százalékpontos kamatcsökkentéssel kezdődik, de a cég londoni elemzői szerint a lengyel jegybanki lépés után 0,20 százalékpontos első MNB-kamatcsökkentés is elképzelhetővé vált. Az RBS londoni közgazdászai szerint az MNB-nek addig kell folytatnia az újabb kamatcsökkentési ciklust, amíg az euró forintárfolyama ki nem szabadul az eurójegybank (EKB) monetáris enyhítési ciklusa teremtette gravitációs húzóerőből, és ez is valószínűleg nyílt végű – bár nem kizárólag a forintárfolyamhoz kötött – enyhítési elköteleződésre utaló jelzést igényel az MNB monetáris testületétől.

Tekintettel a jelenlegi maginflációs dinamikákra, a helyi fizetőeszközök erősödése – különösen az euróval szemben – nem lenne üdvös a közép-európai gazdaságok monetáris politikája szempontjából. Az MNB monetáris tanácsa ezért akkor járna el bölcsen, ha figyelembe venné a lengyel monetáris testület döntése utáni árfolyam-dinamikát, és nyílt végű enyhítési elkötelezettségről adna piaci jelzést – hangsúlyozták csütörtöki elemzésükben az RBS londoni elemzői.

A lengyel kamatpályából az MNB kamatpolitikájára vonatkozó következményeket más nagy londoni házak is tárgyalták elemzéseikben.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint nincs érdemi iránymutatás arra, hogy meddig csökkenhet az MNB alapkamata, de a magyar jegybank a múltban rendszerint vonakodott attól, hogy a lengyel központi bank alapkamata alá vigye saját irányadó rátáját.

Prognózisuk – a szélesebb körű londoni elemzői konszenzussal összhangban – az, hogy márciusban újraindul a magyar jegybank enyhítési ciklusa.

A Morgan Stanley szakértői már február végi előrejelzésükben minimum 0,50 százalékpontig terjedő lengyel jegybanki kamatcsökkentést, így 1,50 százalékra – vagyis a héten elért szintre – csökkenő lengyel alapkamatot jósoltak.

A cég szerint ennek alapján ésszerű az a feltételezés, hogy az MNB is 1,50 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi 2,10 százalékról a várt újabb enyhítési ciklus végére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.