Újraindul a hejőcsabai cementgyár

Az első gyártósor már novemberben, a másik a jövő tavasszal visszaállhat a termelésbe.

Gyöngyösi Balázs
2015. 06. 26. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhuszonöt éves hagyománya van Miskolc környékén a kőbányászatnak, a mész-, mészhidrát- és a cementgyártásnak, 2010-ben azonban leállt a termelés Hejőcsabán. Az egyetlen magyar tulajdonú cementgyár, a Hejőcsabai Cement- és Mészipari (HCM 1890) Kft., amely a Magyar Cement Kft. jogutódja, még az idén újraindítaná az egyik gyártósort, jó eséllyel jövőre pedig a másodikat is reaktiválná.

Zám Csaba, a HCM 1890 Kft. kereskedelmi igazgatója megállapította, hogy a magyar piac elvileg ötmillió tonna cementet tud felvenni évente, a Heidelberg holding váci és beremendi, a Lafarge-Holcim királyegyházai, illetve a HCM hejőcsabai éves kapacitása viszont 4,8 millió tonna. A válság óta a kereslet két és fél millió tonnára esett vissza idehaza, így kihasználatlanok a magyar gyárak, ennek ellenére a multinacionális tulajdonosok két szlovák és egy román gyárból 900 ezer tonna cementet hoznak be évente. Hejőcsaba ennek az importnak a kiváltására készül, illetve a monopolárakat letörve, 39 százalékos piaci részesedést akar elérni.

– Jelenleg is zajlik a hatósági engedélyeztetés folyamata, a szükséges papírokat várhatóan két-három hónap múlva kaphatjuk meg – mondta a Magyar Nemzetnek Kálmán János, a HCM 1890 Kft. ügyvezetője. Mivel a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, az engedélyek már első fokon végrehajthatók. A felújításra innentől számítva további három-négy hónapot mindenképpen rá kell fordítani, vagyis ha egy gyártósorral indul újra a termelés, az leghamarabb novemberben– decemberben történhet meg. Ezt követően ha döntés születik a második gyártósor üzembe helyezéséről, arra akár már márciusban sor kerülhet. Kálmán János arról is beszámolt, hogy nemcsak közép- és felső vezetői szinten számíthat a hejőcsabai cementgyárban több mint húszéves tapasztalattal bíró szakemberekre, hanem a régi gyári munkások közül is több mint 170-en jelezték, hogy visszajönnének. További dolgozók felvételére az engedélyezési eljárástól függően augusztusban–szeptemberben kerülhet sor. Eddig hétszázan jelentkeztek munkára, közülük 344 ember felvételét tervezik. A társaság ügyvezetője elmondta, hogy többféle finanszírozási konstrukció is lehetséges, de a felújítás jelentős része mögött valószínűleg banki hitel áll majd.

Eközben partneri megállapodást készít elő a HCM és a Green City – Zöldebb Városokért Mozgalom. Somorjai-Tamássy Zsolt, a szakmai zöldszervezet ügyvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, Repei Ernő hejőcsabai gyárigazgatóval együttműködve az lesz a következő néhány hét, egy-két hónap feladata, hogy a rekonstrukció terveit a lehető legkisebb ökológiai lábnyom elve szerint tekintsék át. Az újraindítás előtt álló, hatvannégy hektáron elterülő cementgyárat, beleértve az épületeket és a zöldterületeket, a gyár kezelésében lévő véderdő állapotát is felmérik a mozgalom szakértői.

Az együttműködés kiterjedhet a kőbányát és az üzemet összekötő hat kilométeres szalagpálya alatti, HCM tulajdonában lévő ingatlanok megújítására is, amely további 14 hektáros zöldterület felülvizsgálatát és rendezését jelentheti. A mozgalom zöldinfrastruktúra-szakértői a cementgyár és kapcsolódó területeinek felmérése után átfogó javaslatot tesznek a jövőbeli beruházások környezettudatos, természetbarát megvalósítására.

A különféle kalkulációk kilenc-tizenkét milliárd forintra becsülték a termelés elindításának költségeit, a HCM-nek azonban a forrás előteremtésén túl a Miskolci Cementgyár STOP! ellenállásával is szembe kell néznie. A társaság cáfolta a munkacsoport állításait, miszerint „a cementgyártás csak melléktermék, itt valójában a hulladékégetés a cél”, illetve „az extraprofit termelése érdekében a környezeti/egészségügyi terheket társadalmasítják, míg a hasznot magánosítják”. A HCM közölte: a szakhatósági vizsgálat és engedélyeztetési eljárás éppen arra irányul, hogy a cementműben alkalmazott technológiák a lehető legnagyobb mértékben garantálják, hogy semmilyen, egészségre ártalmas hatás ne érje a környezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.