Az amerikaiak finoman helyrerakták a briteket

Rosszat tenne az üzletnek, ha az Egyesült Királyság elhagyná az Európai Uniót – figyelmeztet Washington.

RZ
2015. 10. 30. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság választói 2017 végéig szavaznak majd arról, hogy elhagyják-e az Európai Uniót, a felmérések pedig egyre inkább azt mutatják, hogy komoly támogatottságot élvez az elszakadás.

Ismert, az Egyesült Államok jelenleg is igyekszik összehozni a TTIP nevű szabadkereskedelmi egyezményt Európával, igaz, az öreg kontinensen ennek több ellenzője is akad, köztük Magyarország.

A The Guardian arról ír, hogy Froman figyelmeztetése éppen a brit elszakadáspártiak egyik fő érvét semmisíti meg, mely szerint a szigetország egymagában jobban tudna gazdaságilag érvényesülni, mint Brüsszelhez kötve. Az Egyesült Államok ráadásul London legnagyobb exportpiaca az Európai Unió után, tavaly 54 milliárd dollárnyi árut szállítottak a tengerentúlra.

Froman azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyságnak az EU részeként nagyobb szava van kereskedelmi kérdésekben, mint teljesen különálló országként. Érdekesség, hogy a szigetország autóiparának is igen komoly piaca az Egyesült Államok, viszont ha kimaradnak a tervezett európai–amerikai kereskedelmi szerződésből, a brit cégek hátrányba kerülhetnek a francia vagy épp olasz gyártókkal szemben.

A brit jegybank kormányzója szerint a brit gazdaságnak jelentős előnyei származnak Nagy-Britannia EU-tagságából. Mark Carney az Oxfordi Egyetemen tartott múlt szerdai előadásában kijelentette: amilyen mértékben az EU-tagság növeli a gazdasági és a pénzügyi nyitottságot, olyan mértékben erősíti a brit gazdaság dinamizmusát is. Carney hozzátette: azóta, hogy Nagy-Britannia több mint négy évtizede csatlakozott az európai közösséghez, a fejenkénti brit hazai össztermék (GDP) növekedési üteme a leggyorsabbak között volt a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül. (MTI)

A brit elszakadáspártiak gyakran hangoztatják, hogy az országnak a norvégokéhoz hasonló státuszt kellene élveznie: az északi állam úgy élvezi a közös kereskedelem előnyeit, hogy nem tagja az Európai Uniónak. A The Guardian forrásai szerint azonban ezt az érvet maga David Cameron brit miniszterelnök készül megtámadni, mondván Norvégiának úgy sincs semmi beleszólása a brüsszeli döntéshozatalba, hogy a tizedik legnagyobb hozzájárulást adja az unió költségvetéséhez. A finoman euroszkeptikus konzervatív Cameron ugyanis nem azt szeretné, hogy elhagyják az uniót, hanem a feltételeket akarja újratárgyalni úgy, hogy az Egyesült Királyság egy megreformált közösség tagja maradhasson.

Washington nemrég kötött szabadkereskedelmi egyezményt 11 csendes-óceáni országgal. A szerződés az elmúlt húsz esztendő legjelentősebb kereskedelmi egyezményének tekinthető, a világ legdinamikusabban fejlődő régiójában az Egyesült Államok több mint tizennyolcezer adó- és egyéb kereskedelmi akadályt bontott le az amerikai exportőrök helyzetbe hozása érdekében, szakemberek hangsúlyozzák, a délkelet-ázsiai régió is sokat profitál a megegyezésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.