Kína is csatlakozhatna a gigaüzlethez

A japán kormányfő sajtótájékoztatót tartott az Amerika és Japán vezette gigaüzlet létrejöttét követően.

MTI
2015. 10. 06. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán nemzet biztonságához is hozzájárulna, valamint nagy stratégiai jelentősége lenne annak, ha Kína csatlakozna a szabad kereskedelmi rendszerhez – mondta Abe egy sajtótájékoztatón. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a TPP megkötése lendületet ad a Kelet-Ázsiát felölelő szabad kereskedelmi övezet létrejöttéhez, és segíti az ázsiai–csendes-óceáni térség teljes gazdasági integrációját. Hozzátette, hogy a megállapodás segíteni fogja az Európai Unióval való szabad kereskedelmi tárgyalások megindítását is.

Japán szakértők szerint Tokió és Washington a szabad kereskedelmi megállapodást arra használják a Csendes-óceáni térségben, hogy Kínát korlátozzák, illetve saját stratégiai pozíciójukat erősítsék.

Az Egyesült Államok, Japán és további tíz térségbeli ország között többéves tárgyalásokat követően hétfőn megkötött TPP – hasonlóan az Egyesült Államok és az Európai Unió között tárgyalási szakaszban lévő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséghez (TTIP) – egyebek mellett tartalmazza a kereskedelmi korlátok nagy részének lebontását, a közös szabványok kialakítását számos iparágban, valamint kitér a környezetvédelmi és munkaügyi szabályozásra is.

Bár a TPP nem tartalmaz a devizaárfolyamokkal kapcsolatos szabályozást, egyik mellékletében a felek rögzítik, hogy nem értékelik le valutájukat annak érdekében, hogy versenyelőnyre tegyenek szert. Ezt a kitételt a szerződő partnerek nem kényszerítő eszközökkel, hanem a makrogazdasági politikáik egyeztetésével kívánják elérni.

A TPP-tárgyalásokat 2010-ben kezdte az Egyesült Államok, Ausztrália, Peru, Vietnam, Szingapúr, Új-Zéland, Chile és Brunei. Malajzia 2010-ben, Mexikó és Kanada 2012-ben, Japán 2013-ban csatlakozott a tárgyalásokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.